Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaartaandelen flink in trek op Wall Street

Luchtvaartaandelen flink in trek op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen waren donderdag grote winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten hun aandelen flink hoger nu Peking weer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toe zal staan te landen in China. Verder reageerde Wall Street op nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters toonden een gemengd beeld.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 26.281,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,3 procent naar 3112,35 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,7 procent tot 9615,81 punten.

Nog eens 1,9 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee loopt de teller van alle Amerikanen die in de coronacrisis een beroep deden op het vangnet op tot circa 42 miljoen. Verder kwam de ECB in Europa met een nieuwe ronde van stimuleringen. De centrale bank heeft aangekondigd voor honderden miljarden euro extra obligaties op te kopen om de economische impact van de pandemie te verzachten.

American Airlines

American Airlines won ruim 41 procent aan beurswaarde. Het aandeel van branchegenoot United steeg dik 16 procent en Delta Air Lines zat bijna 14 procent in de lift. Landen in China was eerder niet mogelijk vanwege de Chinese zorgen over het coronavirus. Het Aziatische land bond in nadat president Donald Trump dreigde Chinese maatschappijen niet meer toe te laten tot de VS.

Ook de koers van internethandelaar eBay ging flink omhoog, met een winst van ruim 6 procent. Het bedrijf verwelkomde de afgelopen maanden veel nieuwe onlineshoppers en verhoogde zijn financiƫle verwachtingen voor het lopende kwartaal.

Gilead

Farmaceut Gilead noteerde op zijn beurt dik 4 procent hoger na positieve resultaten van twee onderzoeken naar zijn reumamiddel, dat in samenwerking met branchegenoot Galapagos wordt ontwikkeld. Verder kende ZoomInfo Technologies een sterk beursdebuut, met een koerssprong van bijna 62 procent. De leverancier van zakelijke informatie moet niet worden verward met videobelbedrijf Zoom Video Communications.

De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1314 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie was stabiel in prijs op 37,29 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 39,94 dollar.

Meer uit Financieel

Bloomberg: omzet en investeringen AI exploderen komende tien jaar

NEW YORK (ANP) - Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. Waar de markt van generatieve AI zoals het populaire ChatGPT vorig jaar nog goed was voor zo'n 40 miljard dollar aan omzet, is dat volgens een analyse van persbureau Bloomberg in 2032 gegroeid tot ongeveer 1,3 biljoen dollar (1,2 biljoen euro).

27 minuten geleden
Action haalt zelfscankassa's in aantal filialen weg

ZWAAGDIJK (ANP) - Winkelketen Action heeft in een enkele filialen de zelfscankassa's weggehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van de discounter na berichtgeving door RTL Nieuws. "Met diefstal heeft het niets te maken", benadrukt de zegsvrouw daarbij.

28 minuten geleden
Olieprijs klimt in aanloop productievergadering OPEC+

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen vrijdag verder omhoog in aanloop naar de productievergadering van oliekartel OPEC+ komende zondag. Naar verwachting gaat het bondgenootschap van grote olieproducerende landen zoals Saudi-Arabiƫ en Rusland niet opnieuw morrelen aan het beleid na de onverwachte verdere productieverlaging in april.

54 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

1 uur geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

1 uur geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

2 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

2 uur geleden