Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaart wint kort geding van Staat, Schiphol-krimp van de baan

Luchtvaart wint kort geding van Staat, Schiphol-krimp van de baan

HAARLEM (ANP) - Het besluit van de Staat om het aantal vluchten via luchthaven Schiphol te verlagen van 500.000 naar 460.000 voor het seizoen 2023/2024 is van de baan. Luchtvaartmaatschappijen hadden een kort geding aangespannen tegen dit besluit. De rechter oordeelt nu dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen voordat de overheid de krimp op Schiphol aankondigde. Voor de verlaging naar 440.000 vluchten per 2024/2025 is de Staat wel zo'n procedure begonnen. Wordt die alsnog doorlopen, dan kan het aantal vluchten een jaar later wel omlaag.

Luchtvaartmaatschappijen waren tijdens de zitting op 21 maart van oordeel dat de Staat een procedure had moeten doorlopen die volgt uit het Europees recht. Dat schrijft voor dat eerst een doel moet worden geformuleerd voor het terugdringen van de geluidshinder van Schiphol. Hieruit komt vervolgens een aantal maatregelen voor de middellange en lange termijn. Zijn die maatregelen onvoldoende, dan pas mag worden gedacht aan capaciteitsreductie.

De rechter gaat daarin mee. De procedure was wel degelijk noodzakelijk. Deze loopt nog voor de vermindering van het aantal vluchten tot 440.000, het uiteindelijke doel van de Staat. Wordt de procedure afgerond, dan kan het aantal vluchten wel omlaag vanaf volgend jaar.

Luchthavenverkeersbesluit

Tijdens de behandeling van de zaak voerde de Staat echter aan dat de capaciteitsreductie ook mogelijk is zonder de procedure. Dat zou komen omdat kan worden teruggevallen op het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) uit 2008. Voor dat besluit zijn toen al de verplichte stappen doorlopen, waardoor deze nu niet meer nodig zouden zijn. Bovendien is er met dat besluit geen sprake van krimp. Bij het LVB uit 2008 lag het maximale aantal vluchten namelijk onder de nu voorgestelde 460.000.

De Staat accepteert sinds 2015 een maximaal aantal vliegbewegingen van 500.000. Voorwaarde was wel dat de hinder voor de omgeving zo klein mogelijk zou zijn door de juiste inzet van start- en landingsbanen. Dit beleid loopt vooruit op een nieuw LVB, waarin deze aantallen wettelijk worden vastgelegd. Maar dat besluit laat nog op zich wachten, onder meer vanwege het feit dat Schiphol nog geen natuurvergunning heeft.

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

De Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), die zich namens omwonenden van Schiphol als partij aan de kant van de Staat had gevoegd, vond dat het uitvoeren van 500.000 vluchten in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat was volgens RBV de reden dat de Staat voor dit seizoen al het maximale aantal vliegbewegingen omlaag moest brengen. Maar ook dat pleidooi legt de rechter naast zich neer.

De uitspraak volgt twee dagen na het plan van Schiphol om jaarlijks 10.000 minder nachtvluchten te verwerken. Ook wil Schiphol lawaaiige vliegtuigen stapsgewijs verbieden en stopt de luchthaven met privéjets. Die besluiten waren volgens interim-topman Ruud Sondag niet ingegeven door de ophanden zijnde uitspraak van de rechter.

Meer uit Financieel

China legt importbeperkingen op voor medische apparatuur uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.

1 uur geleden
Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

19 uur geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

20 uur geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

20 uur geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

21 uur geleden
OPEC+ draait oliekraan verder open dan verwacht

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.

22 uur geleden
Vietnam boekt hoogste economische groei in tien jaar

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.

23 uur geleden