Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaart was in 2019 weer iets veiliger

Luchtvaart was in 2019 weer iets veiliger

MONTREAL (ANP) - De luchtvaart was met minder fatale ongelukken en minder dodelijke slachtoffers in 2019 veiliger dan in 2018. Dat maakte brancheorganisatie IATA bekend.

Vorig jaar waren er acht vliegtuigongelukken met dodelijke afloop, waarbij in totaal 240 mensen overleden. Het dodelijkste ongeluk was de crash met de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines in maart. Bij die ramp, de tweede in korte tijd met dat type toestel, verloren alle 157 inzittenden het leven. Sinds die tijd worden de 737 MAX toestellen om veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

In 2018 waren er elf fatale ongelukken met 523 slachtoffers, waaronder de ramp met de 737 MAX van Lion Air waarbij 189 mensen omkwamen. Het gemiddelde in de voorgaande vijf jaar ligt op 8,2 fatale ongevallen met 303 doden.

Ongelukkenratio

Het totaal aantal ongelukken kwam vorig jaar uit op 53, tegen 62 een jaar eerder. Hier ligt het langjarige gemiddelde op 63,2.

De ongelukkenratio bij jets kwam vorig jaar op 0,15. Dat betekent dat er één groot ongeval was per 6,6 miljoen vluchten. Die ratio lag in 2018 nog op 0,17. In totaal vlogen vorig jaar ruim 4,5 miljard mensen veilig in 46,8 miljoen vluchten, aldus de IATA.

IATA-baas Alexandre de Juniac benadrukt in een toelichting dat ondanks de huidige crisis waar de luchtvaart mee kampt door het coronavirus er nooit concessies mogen worden gedaan op het gebied van veiligheid.

Meer uit Buitenland

NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

3 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

4 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

7 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

9 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

11 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

12 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

13 uur geleden