Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

"Met honderden miljoenen worden allerlei budgetten overschreden", zegt BARIN-voorzitter Marnix Fruitema, waarbij hij onder andere wijst op de jarenlange vertraging van de bouw van een nieuwe pier. Hij vindt de investeringen ook "lastig te rijmen" met de plannen van Schiphol om het maximale aantal vluchten te laten krimpen.

Luchtvaartmaatschappijen zijn al jaren ontevreden over de verhoging van de tarieven met tientallen procenten die ze moeten betalen voor het gebruik van Schiphol. De luchthaven kondigde in 2021 aan veel meer geld van maatschappijen te vragen om na de coronacrisis de financiƫn weer op orde te krijgen.

Ook de nieuwe investeringen leiden waarschijnlijk tot hogere havengelden, zei Schiphol eerder op de dag. BARIN spreekt van het "afwentelen van uit de hand gelopen investeringen op de luchtvaartmaatschappijen en de passagier". "De luchtvaart wordt als melkkoe uitgeknepen door de monopolist", stelt Fruitema.

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

3 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

4 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

4 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiƫle markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

5 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

6 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

6 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

8 uur geleden