Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtvaart onder druk op Wall Street door reeks annuleringen

Luchtvaart onder druk op Wall Street door reeks annuleringen

NEW YORK (ANP) - Aandelen van United Airlines en Delta Air Lines stonden maandag op de beurzen in New York onder druk. De luchtvaartmaatschappijen zagen zich rond de kerstdagen genoodzaakt honderden vluchten te annuleren als gevolg van een piek in het aantal coronabesmettingen. Ook andere reisaandelen, zoals die van cruisemaatschappijen, stonden vanwege de virusvrees onder druk. Beleggers komen terug van een lang weekend. De handel in de laatste week van het jaar is traditiegetrouw dun.

Tijdens het kerstweekend werden meer dan 2800 vluchten in de VS geannuleerd. Doorgaans is de kerstperiode een van de drukste voor de luchtvaartsector. Luchtvaartmaatschappijen laten weten dat personeelstekorten zijn ontstaan nu de omikronvariant van het coronavirus wereldwijd snel om zich heen grijpt. Op maandag gingen zeker 800 vluchten niet door. Medewerkers raken besmet of zitten in quarantaine. United Airlines, dat een op de acht vluchten schrapte, verloor 2,5 procent aan beurswaarde. Delta Air Lines, dat ook zo'n 12 procent van zijn vluchten annuleerde, moest het doen met een min van 2,6 procent. American Airlines en Southwest Airlines verloren tot ruim 3 procent.

Ook op zee zorgt verspreiding van het virus rond de feestdagen voor overlast. Amerikaanse autoriteiten houden zo'n zestig cruiseschepen in de gaten vanwege uitbraken aan boord. Exploitanten van cruiseschepen Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line verloren tot ruim 4 procent.

Omikronvariant

De leidende Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,2 procent hoger op 36.025 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 4751 punten. Techgraadmeter Nasdaq won 0,7 procent tot 15.763 punten.

Het sentiment in New York werd mede bepaald door de snelle verspreiding van de omikronvariant. Alleen al in de Verenigde Staten komen er wekelijks 150.000 besmettingen bij. Dat aantal zal naar verwachting snel stijgen. Het ziektebeeld van deze variant zou evenwel iets minder hevig zijn.

Coronavaccin

Farmaceut Moderna verloor ruim 1 procent. Het bedrijf wil niet meer openheid geven over de prijs van een coronavaccin, zoals een aandeelhouder graag zou zien. Vooral het gegeven dat Moderna vooral aan rijkere landen levert, steekt investeerder LGIM. Vanuit verschillende organisaties klonk eerder al kritiek op het gebrek aan leveringen aan armere landen door Moderna.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1319 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 73,63 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 76,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

5 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

20 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

23 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden