
Luchtvaart en Staat nog altijd oneens over krimpplannen Schiphol
HAARLEM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen en de Staat liggen nog altijd ver uiteen als het om de krimp op Schiphol gaat om geluidshinder terug te dringen. Dat werd duidelijk tijdens een kort geding dat de rechtbank in Haarlem maandag behandelde. De ondernemingen willen daarmee voorkomen dat vanaf november het maximumaantal vluchten van en naar Schiphol wordt verlaagd van 500.000 naar 478.000.
De zaak draait om het zogeheten Luchthavenverkeersbesluit van Schiphol. Het kabinet wil dit besluit aanpassen om het maximale aantal vluchten bij te stellen. Maar om maatregelen door te voeren, moest het kabinet de zogeheten balanced approach-procedure volgen. Die Europese procedure schrijft voor dat de overheid pas mag grijpen naar een verlaging van het aantal vluchten als andere, minder ingrijpende maatregelen onvoldoende effect hebben gehad voor het verminderen van geluidshinder.
De luchtvaartmaatschappijen bleven erbij dat de Staat de procedure niet goed heeft doorlopen. "Geluidsreductie, niet het verlagen van de capaciteit, moet het doel zijn. De Staat zet in op krimp op zichzelf", bepleitte een van de advocaten. Volgens hem zijn stillere vliegtuigen bijvoorbeeld niet volledig meegenomen in de berekeningen, terwijl luchtvaartmaatschappijen daar juist flink in investeren.
Uitspraak kortgeding
De Staat voerde aan dat de procedure wel degelijk goed is doorlopen. Volgens een van de raadsmannen zijn de airlines "op zoek naar een haakje om de balanced approach-procedure ter discussie te stellen". Maar die is afgerond en daarom kan het maximumaantal vluchten per jaar worden bijgesteld. "Eindelijk kunnen we de eerste stap zetten in de aanpak van het geluidsprobleem", aldus de advocaat.
De rechter doet over twee weken uitspraak. Het kort geding is een nieuw hoofdstuk in de slepende kwestie rond de krimp van Schiphol. In 2023 troffen de Staat en de luchtvaart elkaar in dezelfde rechtbank, waar de krimp van Schiphol werd aangevochten. Die procedure liep tot aan de Hoge Raad, die oordeelde dat het kabinet de balanced approach-procedure eerst moest doorlopen. Dat is inmiddels gebeurd.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april heeft aangekondigd, remmen naar verwachting de economische groei van Nederland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) op basis van een studie naar de effecten van de handelstarieven. De Nederlandsche Bank (DNB) bracht gelijktijdig een eigen onderzoek naar buiten met min of meer dezelfde conclusies.
1 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft zijn omzet en winst in het eerste kwartaal opnieuw flink opgevoerd. Dit lijkt een signaal dat de advertentietak van het socialemediaconcern vooralsnog goed standhoudt ondanks de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich woensdag op aan een bericht dat de Verenigde Staten proactief contact hebben gezocht met China om te onderhandelen over tariefkwesties. Dat zorgde voor hoop op onderhandelingen en daarmee ook op een de-escalatie van de handelsstrijd tussen de twee grootmachten. Daarmee werden eerdere zorgen van beleggers over de Amerikaanse economie deels weggenomen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.
4 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en Belgiƫ minder internationale treinen reden.
5 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.
6 uur geleden