Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtmacht Oekraïne: wij domineren het luchtruim

Luchtmacht Oekraïne: wij domineren het luchtruim

KIEV (ANP) - De Russische luchtmacht heeft geen controle over het Oekraïense luchtruim. De staf van de Oekraïense luchtmacht meldde vrijdagavond op Facebook dat het de Russen na ruim een maand oorlog niet is gelukt de Oekraïense luchtmacht en luchtverdediging uit te schakelen. Als een gevolg, voert Rusland steeds vaker artillerie- en raketaanvallen uit en minder luchtaanvallen. Ook vermijdt het gevechten met Oekraïense jagers.

Alleen in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten al sinds 2014 tegen de regering in Kiev vechten, domineert de Russische luchtmacht het luchtruim, omdat hier veel luchtafweersystemen naartoe zijn gebracht, aldus de verklaring. Elders zouden Russische vliegtuigen wegblijven.

Volgens Oekraïne is de Russische luchtmacht sinds 24 februari, de dag waarop de aanval op Oekraïne begon, 143 vliegtuigen en 131 helikopters kwijtgeraakt. Deze aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren. De Oekraïense luchtmacht heeft niet de eigen verliezen bekendgemaakt.

Meer uit Buitenland

Meer evacuaties in Charkiv om Russisch offensief

CHARKIV (ANP/AFP) - Meer dan 4000 mensen zijn geëvacueerd uit de Oost-Oekraïense regio Charkiv, meldt de regionale gouverneur Oleh Synjehoebov. Oekraïne verklaarde eerder dat Rusland daar vrijdag een nieuw grondoffensief was begonnen.

1 uur geleden
UNRWA bevestigt vertrek 300.000 burgers uit Rafah

RAFAH (ANP) - De UNRWA schat dat afgelopen week ongeveer 300.000 burgers Rafah hebben verlaten. Daarmee bevestigt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen het eerder gecommuniceerde cijfer van het Israëlische leger.

3 uur geleden
Songfestivalwinnaar wil niets zeggen over Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De Zwitserse songfestivalwinnaar Nemo wil niet reageren op het voorval met Joost Klein. De artiest weet daar naar eigen zeggen te weinig vanaf, zei hen tijdens de persconferentie na de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö.

4 uur geleden
VS proberen Israël van grote aanval op Rafah af te houden

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten proberen met gevoelige informatie over Hamas Israël ervan te weerhouden om een grote aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook uit te voeren. Dat schrijft The Washington Post op basis van vier anonieme bronnen.

5 uur geleden
Nemo's woonplaats in Zwitserland viert overwinning songfestival

BIEL (ANP) - Fans van de Zwitserse zanger Nemo gingen in zijn woonplaats Biel in het noordwesten van Zwitserland de straat op om zijn overwinning van het songfestival te vieren.

7 uur geleden
Hevig fluitconcert voor songfestivalbaas Martin Österdahl

MALMÖ (ANP) - Martin Österdahl, executive supervisor van het Eurovisie Songfestival, is zaterdag tijdens de finale getrakteerd op een enorm fluitconcert van het aanwezige publiek. Ook was er veel boegeroep te horen.

9 uur geleden
Nederlands publiek gaf 12 punten aan Israël

MALMÖ (ANP) - Het Nederlandse publiek heeft zaterdag de meeste punten aan Israël gegeven. Zangeres Eden Golan kreeg 12 punten van de televoters, heeft de European Broadcasting Union bekendgemaakt.

10 uur geleden