Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Luchtmacht loost 150.000 liter water boven Albanese bosbrand

Luchtmacht loost 150.000 liter water boven Albanese bosbrand

TIRANA (ANP) - De Nederlandse luchtmacht is zaterdag begonnen met het blussen van bosbranden in Albanië. Op het schiereiland Karaburun proberen ze te voorkomen dat de vuurhaarden zich uitbreiden naar natuurpark Llogara en dorpen in het gebied. Na ruim twaalf vlieguren met een Chinookhelikopter hebben de vliegers 150.000 liter water geloosd.

Met de komst van Nederlandse helikopters is de bluscapaciteit verdubbeld, zei detachementscommandant luitenant-kolonel Roy Hemmelder vanuit Tirana. De helikopters beschikken over zogeheten bambi buckets, flexibele zakken waarmee per keer 10.000 liter water op het vuur kan worden gegooid. Het bluswater wordt uit de Adriatische Zee gehaald, die op een paar minuten vliegen ligt. "Normaal pakken we zoet water, maar dat kan nu niet, omdat het hier heel warm en droog is", aldus Hemmelder. Het is ruim 35 graden in het gebied en naar verwachting lopen de temperaturen de komende dagen op.

Het Karaburun-schiereiland is begroeid met bos en struikgewas. "Alles wat kan branden, brandt. Als de wind aantrekt, trekt ook het vuur aan en zie je overal vlammen. Het zijn echt gevaarlijke omstandigheden."

Bijstand vragen

De hulp vindt plaats in het kader van het Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU). Landen kunnen daar bij natuurrampen om bijstand vragen. Ook andere landen, waaronder Tsjechië, hebben blushelikopters naar Albanië gestuurd. "Maar wij zijn wel de grootste", zei Hemmelder, die eerder bosbranden heeft bestreden in Portugal en Griekenland. "Het is een mooi voorbeeld van Europese samenwerking. We hebben de capaciteit in Nederland en we doen het goed. Dit werk geeft ook voldoening."

De Nederlanders proberen met het lozen van zoveel zeewater zogenoemde stoplijnen te creëren om het natuurgebied Llogara te beschermen. De wind, de hitte en het steil oplopende terrein maken het lastig om het water op de juiste plek te krijgen.

Het is volgens Defensie nog onzeker hoelang het Nederlandse detachement precies in Albanië blijft. De situatie wordt van dag tot dag bekeken en het blussen gaat in nauw overleg met de Albanese autoriteiten.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

1 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

3 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

4 uur geleden
Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding man in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandagavond een waarschuwingsschot gelost op de Laan van Hoornwijck in Den Haag om een man aan te kunnen houden. Agenten achtervolgden de man al enige tijd omdat hij in een 'verdachte' auto reed. Toen de politie de man klem probeerde te rijden, ramde de verdachte de politieauto. Toen het daarna niet meteen lukte om de man aan te houden, werd het waarschuwingsschot gelost.

4 uur geleden
Man (46) aangehouden in zaak dode vrouw Goirle

GOIRLE (ANP) - Een 46-jarige man uit Baarle-Hertog (België) is maandagavond aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij de dood van een vrouw uit Goirle, meldt de politie. De verdachte zit vast en mag geen contact hebben met de buitenwereld, behalve met zijn advocaat.

5 uur geleden
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

7 uur geleden
Basisschool Oss dicht om bedreiging leerlingen groep 8

OSS (ANP) - Basisschool IKC Regenboog in het Brabantse Oss sluit dinsdag de deuren omdat leerlingen van groep 8 volgens de politie online zijn bedreigd. Er zijn meerdere aangiften gedaan, stelt de politie. De scholengemeenschap spreekt zelf van een "onrustige situatie". Een gemeentewoordvoerder wil niets over de situatie zeggen.

7 uur geleden