Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning
DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.
"Daarmee wordt voorkomen dat in de toekomst meer stikstof wordt uitgestoten", schrijft Van der Wal. Ze neemt maandag het formele besluit hierover. Dat wordt dan in de Staatscourant gepubliceerd.
Over de impact van de vliegvelden op beschermde natuurgebieden en de weigering van de minister om daar tegen op te treden, lopen al jaren juridische procedures. Onder meer milieuorganisatie MOB vindt dat de vliegvelden fors moeten inkrimpen en probeert dat via de rechter af te dwingen. Die juridische strijd is nog niet afgelopen na dit besluit van Van der Wal.
Besluit aanvechten
MOB-voorzitter Johan Vollenbroek laat weten dat zijn organisatie ook dit besluit gaat aanvechten. Vollenbroek noemt het "weer een geitenpaadje van het oude kabinet" en "een noodsprong". De minister verwijt hij dat ze op deze manier "rechtsobstructie pleegt", omdat het besluit voor meer vertraging gaat zorgen in een dossier dat zich al jaren voortsleept.
In haar brief legt de vertrekkende minister uit dat de aanvragen die beide luchthavens hebben ingediend, gelijkstaan aan de "bestaande rechten" die ze al jaren hebben en onherroepelijk zouden zijn. Daarom is volgens haar "geen sprake van een vergunningplicht". Ze komt naar eigen zeggen "gedeeltelijk tegemoet" aan kritische uitspraken over de luchthavens van de rechtbank Gelderland, die eerder dit jaar er nog niet van overtuigd was dat de overheid genoeg maatregelen neemt tegen stikstofuitstoot om natuurgebieden te beschermen.
De luchthavens krijgen dus wel een bindende stikstofnorm opgelegd. Ze zijn verplicht om daar ieder jaar over te rapporteren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriƫn zoals enterococcen of E.coli gevonden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
2 dagen geleden