Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

Demissionair landbouwminister Piet Adema liet vrijdag aan de Kamer weten het vaccin versneld goedgekeurd te hebben. In de eerste lichting komen een miljoen vaccins, over twee weken volgen nog eens zoveel doses van dierenfarmaceut Syva. Schapen hebben één dosis nodig, runderen twee, met enkele weken ertussen.

LTO-bestuurder Saskia Cahuzak laat weten dat er een strategie klaarligt hoe het vaccin verspreid moet worden, een definitieve knoop daarover wordt vrijdagmiddag doorgehakt. In ieder geval zijn als eerste zeldzame rassen van schapen, koeien en geiten aan de beurt, net als dieren met een publieksfunctie zoals op de kinderboerderij. Ook de vorig jaar besmette gebieden, "grofweg Noord- en Zuid-Holland, Friesland en een deel van Gelderland", worden snel ingeënt. Cahuzak heeft gepensioneerde dierenartsen gevraagd te helpen.

Hoge kosten

De LTO pleitte er eerder voor om een in Duitsland gebruikt, maar niet Europees goedgekeurd autovaccin in te zetten. "Als tussenoplossing, want wij dachten dat dit Spaanse vaccin pas in juni beschikbaar zou zijn. Iets is beter dan niets, dan hadden we nog zes weken kunnen inenten", zegt Cahuzak. Nu klinkt er lof voor Adema die "alles in het werk stelde om het Spaanse vaccin snel beschikbaar te krijgen" en kan volgende week worden gestart met inenten.

Waar de LTO zich nog wel zorgen over maakt, zijn de hoge kosten voor dierenhouders. Zij draaien zelf op voor de kosten van het vaccin en de dierenarts. "Zo'n 5 euro per schaap", zegt Cahuzak. "Dat weegt niet op tegen de gezondheid van het dier, want die gaat boven alles, maar ik ben wel huiverig hoe dat verdergaat."

Blauwtong komt voornamelijk voor bij herkauwers, aldus geneesmiddelenagentschap CBG, dat het ministerie adviseerde over het vaccin Syvazul BTV 3. Knutten, kleine vliegjes, worden in de zomer actief en brengen het virus van dier tot dier over. Volgens het CBG duurt het vier weken tot dieren beschermd zijn.

Meer uit Binnenland

Nederlandse F-35's naar Estland voor bewaking NAVO-luchtruim

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35's naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

38 minuten geleden
Nederland en bondgenoten willen asielprocedure in niet-EU-landen

BRUSSEL (ANP) - Nederland en een aantal andere EU-lidstaten dringen aan op het omleiden van onderschepte asielzoekers naar niet-EU-landen. Daar zouden zij dan moeten afwachten of ze asiel krijgen in de Europese Unie, staat in een brief aan de Europese Commissie waaraan de lidstaten werken. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers zouden er tot hun terugreis kunnen worden ondergebracht.

42 minuten geleden
Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

1 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

2 uur geleden
Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

ROME (ANP/DPA/AFP) - Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

2 uur geleden
Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H. (43) is de laatste verdachte die terechtstaat voor de dodelijke schietpartij aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West, op 8 oktober 2016.

3 uur geleden
Raad van State: twijfels bij langere beslistijd toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Het fors oprekken van beslistermijnen bij het rechtzetten van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag is "juridisch kwetsbaar", waarschuwt de Raad van State. Mogelijk komt daardoor het grondwettelijk recht op een eerlijk proces binnen een redelijke termijn in het gedrang.

3 uur geleden