
LTO roept op tot alertheid om oprukkende Afrikaanse varkenspest
DEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland roept boeren en vakantiegangers op alert te zijn op de Afrikaanse varkenspest, die onlangs is vastgesteld in de Duitse deelstaat Hessen. Met de zomervakantie in aantocht waarschuwt de brancheclub onder meer dat mensen beter geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten uit Duitsland mee naar Nederland kunnen nemen.
Afgelopen weekend werd door onderzoekers van het Friederich-Loeffler-Institut (FLI) bevestigd dat een zwijn in Hessen besmet bleek met de ziekte. Het gaat om een virus dat voor mensen niet gevaarlijk is, maar wel zeer besmettelijk en vaak dodelijk is voor varkens. De ziekte komt nu niet voor in Nederland, maar wel steeds vaker in buurlanden. Daardoor is er een risico dat de ziekte binnenkort ook in Nederland opduikt.
Boeren wordt gevraagd goed te letten op verschijnselen bij varkens en wilde zwijnen. Ook raadt LTO vakantiegangers aan nooit varkens en wilde zwijnen te voeren, ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij. Verder is het volgens de organisatie belangrijk je schoenen goed schoon te houden, om niet per ongeluk het virus mee naar Nederland te nemen.
Melding NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) reageerde eerder ook al op de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De waakhond meldde ruim een week geleden dat bijvoorbeeld vrachtwagens voor varkenstransport die terugkeren of komen uit Duitsland, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO, noemt de ontwikkelingen in Duitsland "zeer zorgelijk". "Het virus heeft weer een grote sprong gemaakt van 500 kilometer en de meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is menselijk handelen. We roepen onze achterban, sectorbreed, op om hier alert op te zijn", zegt ze in een verklaring op de website van de boerenorganisatie.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 uur geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden