Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

Door de overvloedige regen van de afgelopen tijd is er al weken een spinazietekort. Door de extreme neerslag mislukten veel oogsten, omdat bladgroenten slecht groeien en verrotten in de natte grond. Ook was het voor boeren niet mogelijk om te oogsten op de akkervelden die in modderpoelen waren veranderd.

Volgens de weersverwachting gaat het na deze week weer veel regenen en dat belooft niet veel goeds voor de oogst de komende maanden, zegt Drenth.

Dalende lijn

Volgens Albert Heijn, de grootste supermarktketen in Nederland, was verse spinazie vorige week en twee weken geleden beperkt beschikbaar in heel Nederland. "Momenteel is het wel een stuk verbeterd ten opzichte van één à twee weken geleden. Ook is er diepvriesspinazie beschikbaar", zegt een woordvoerster. Volgens haar verschillen de problemen per regio. "Telers in Limburg bijvoorbeeld hebben er minder last van dan elders in het land."

Met de spinazieoogst in Nederland gaat het al langer slecht. Volgens cijfers van statistiekbureau CBS noteerde 2023 de laagste spinazieoogst per hectare ooit, met slechts 15.319 kilogram per hectare. Dat betekent een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Al drie jaar laat die oogst per hectare een dalende lijn zien.

'Uit de handel'

LTO weet niet de exacte oorzaak hiervan. "Er kunnen meerdere redenen voor zijn, bijvoorbeeld dat bepaalde vraagmarkten zijn weggevallen, het kan met prijzen te maken hebben, met toenemende risico's zoals ziekte en plaag, of door weersextremen", zegt Drenth.

Esther de Snoo van het agrarische vakblad Nieuwe Oogst denkt dat de daling vooral komt doordat er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan. "Spinazie is sowieso een kwetsbaar gewas dat gevoelig is voor ziekten en plagen en als je dan als teler niet de mogelijkheden hebt om het gewas gezond te houden, dan wordt het moeilijk. Het middelenpakket waarover telers kunnen beschikken wordt steeds kleiner; iedere keer worden er weer gewasbeschermingsmiddelen uit de handel gehaald. Dit is al een aantal jaren aan de gang", aldus de deskundige.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

2 minuten geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

3 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

4 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

4 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

6 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

7 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

7 uur geleden