
LTO: ontwrichtende regels voor boeren moeten anders
DEN HAAG (ANP) - De regelgeving voor boeren is "onhaalbaar, onbetaalbaar en ontwrichtend" en moet anders. Daartoe roept landbouworganisatie LTO op naar aanleiding van een herziene nitraatrichtlijn. Deze is gericht op het voorkomen dat landbouwstoffen de waterkwaliteit aantasten en moet volgend jaar ingaan. De richtlijn kan voor veel boeren en tuinders het einde betekenen, waarschuwt de boerenorganisatie.
In een animatiefilmpje over de vernieuwde richtlijn roept de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) boeren, burgers, tuinders en "iedereen zonder agrarische achtergrond" op om zich tegen de maatregelen uit te spreken. Het programma loopt tot en met 2025. Alle lidstaten van de Europese Unie herzien de richtlijn elke vier jaar. Tot 18 oktober mogen mensen zich online via een consultatie tegen de richtlijn uitspreken. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het programma.
Volgens LTO verliezen boeren door de veelheid aan regels "vruchtbare landbouwgrond, moeten ze tegen de natuur in werken en worden ze beperkt in hun vakmanschap en verdienvermogen". Zo bepaalt de overheid volgens LTO nagenoeg alles voor boeren, van de hoeveelheid land die ze mogen gebruiken tot wanneer ze moeten zaaien en oogsten. Ook ontbreekt een analyse van de economische impact van de regels in het overheidsplan, vindt de boerenorganisatie.
De LTO wil een "effectieve, werkbare en betaalbare aanpak" in plaats van de berg regels die er volgens de organisatie nu is."Onze sector wordt geconfronteerd met regelgeving die tot in de details van onze bedrijfsvoering ingrijpt. Als je zelf geen boer of tuinder bent, is het bijna onmogelijk om de gevolgen van alle regeltjes te overzien", aldus LTO-voorman Sjaak van der Tak.
Nitraat zit van nature in groente zoals sla en spinazie en fruit, en in mindere mate in drinkwater, aldus het Voedingscentrum. De stof vormt in het lichaam nitriet, dat de zuurstof in het bloed vermindert. De hoeveelheid nitraat in voedsel kan stijgen door mest of kunstmest. Te veel nitraat kan schadelijk zijn, al is het volgens het Voedingscentrum onwaarschijnlijk dat je via eten te veel nitraat binnenkrijgt. Er zijn Europese regels om te zorgen dat er niet teveel nitraat in eten en drinkwater terecht komt.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.
7 minuten geledenPARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.
41 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern is somberder geworden over de winstgevendheid in 2025 door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel zakte 1,6 procent.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Elon Musk wil doorgaan met zijn rechtszaak tegen OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT. De beslissing van OpenAI om gedeeltelijk terug te komen op het plan om een commercieel bedrijf met een winstoogmerk te worden zal daar niets aan veranderen, heeft Musks advocaat gezegd.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft ingestemd met de overname door de Amerikaanse branchegenoot DoorDash voor 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro). Het bestuur van Deliveroo beveelt aandeelhouders aan om in te stemmen met het voorstel.
1 uur geleden