
LTO: ontwrichtende regels voor boeren moeten anders
DEN HAAG (ANP) - De regelgeving voor boeren is "onhaalbaar, onbetaalbaar en ontwrichtend" en moet anders. Daartoe roept landbouworganisatie LTO op naar aanleiding van een herziene nitraatrichtlijn. Deze is gericht op het voorkomen dat landbouwstoffen de waterkwaliteit aantasten en moet volgend jaar ingaan. De richtlijn kan voor veel boeren en tuinders het einde betekenen, waarschuwt de boerenorganisatie.
In een animatiefilmpje over de vernieuwde richtlijn roept de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) boeren, burgers, tuinders en "iedereen zonder agrarische achtergrond" op om zich tegen de maatregelen uit te spreken. Het programma loopt tot en met 2025. Alle lidstaten van de Europese Unie herzien de richtlijn elke vier jaar. Tot 18 oktober mogen mensen zich online via een consultatie tegen de richtlijn uitspreken. De Tweede Kamer moet nog stemmen over het programma.
Volgens LTO verliezen boeren door de veelheid aan regels "vruchtbare landbouwgrond, moeten ze tegen de natuur in werken en worden ze beperkt in hun vakmanschap en verdienvermogen". Zo bepaalt de overheid volgens LTO nagenoeg alles voor boeren, van de hoeveelheid land die ze mogen gebruiken tot wanneer ze moeten zaaien en oogsten. Ook ontbreekt een analyse van de economische impact van de regels in het overheidsplan, vindt de boerenorganisatie.
De LTO wil een "effectieve, werkbare en betaalbare aanpak" in plaats van de berg regels die er volgens de organisatie nu is."Onze sector wordt geconfronteerd met regelgeving die tot in de details van onze bedrijfsvoering ingrijpt. Als je zelf geen boer of tuinder bent, is het bijna onmogelijk om de gevolgen van alle regeltjes te overzien", aldus LTO-voorman Sjaak van der Tak.
Nitraat zit van nature in groente zoals sla en spinazie en fruit, en in mindere mate in drinkwater, aldus het Voedingscentrum. De stof vormt in het lichaam nitriet, dat de zuurstof in het bloed vermindert. De hoeveelheid nitraat in voedsel kan stijgen door mest of kunstmest. Te veel nitraat kan schadelijk zijn, al is het volgens het Voedingscentrum onwaarschijnlijk dat je via eten te veel nitraat binnenkrijgt. Er zijn Europese regels om te zorgen dat er niet teveel nitraat in eten en drinkwater terecht komt.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.
39 minuten geledenLONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.
8 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.
11 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.
12 uur geledenSHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.
1 dag geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.
1 dag geledenHEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.
1 dag geleden