Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LTO Nederland: stikstofprotest met koeien uit de wei is succes

LTO Nederland: stikstofprotest met koeien uit de wei is succes

DEN HAAG (ANP) - Het protest van boeren tegen het stikstofbeleid, waarbij koeien maandag uit de wei worden gehouden, is een succes. Dat zegt LTO Nederland, al heeft de organisatie geen exacte cijfers. Volgens de brancheorganisatie doen veel boeren mee.

LTO Nederland en Team Agro NL vrezen dat door rechtszaken rond het stikstofbeleid er straks een vergunningsplicht komt voor boeren om de koeien in de wei te laten. Met de actie willen de organisaties aandacht vragen voor deze problematiek. Een woordvoerder van LTO Nederland wees erop dat boeren alleen werden opgeroepen om mee te doen als het in de bedrijfsvoering past wat betreft bijvoorbeeld de gezondheid van de dieren en de eisen van keurmerken.

"Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur," zei voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland eerder al . "Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht komt voor de koe in de wei."

Zoveel mogelijk in de wei

De organisaties zeggen dat een vergunningsaanvraag "een onnodige en absurde administratieve last is", die in de praktijk ook nog eens volstrekt onwerkbaar zal zijn. "Weidegang is immers elk jaar anders, afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen. Boeren kunnen niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit in het juridische moeras van het stikstofbeleid."

Milieuorganisatie MOB, die talloze rechtszaken heeft gevoerd om de stikstofuitstoot te beperken, is het met de boeren eens dat koeien zoveel mogelijk in de wei moeten staan. De organisatie zegt daar "fervent voorstander" van te zijn, onder meer omdat in de wei de minste ammoniak vrijkomt. Ammoniak is een stikstofverbinding die ontstaat als urine zich vermengt met mest. Te hoge concentraties zijn schadelijk voor de natuur.

Tegelijkertijd vindt MOB dat beweiding "in veel gevallen" moet worden meegenomen in de vergunning. Gebeurt dat niet, dan dreigt volgens de organisatie onderschatting van de werkelijke hoeveelheid stikstof die in de natuur terechtkomt. Diverse rechters hebben die plicht bevestigd. "Ondanks deze duidelijke uitspraken weigert de Nederlandse overheid daaraan gevolg te geven", zegt MOB, "met alle onduidelijkheid en onzekerheid van dien voor zowel de natuur als de boeren." De overheid "moddert maar voort" in het stikstofdossier, voegt de milieuorganisatie eraan toe.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

6 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

9 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

10 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

11 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

11 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

13 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

13 uur geleden