Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LTO: in 2021 al voorstellen ingediend voor verlagen uitstoot

LTO: in 2021 al voorstellen ingediend voor verlagen uitstoot

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) heeft in 2021 al plannen ingediend bij het kabinet waarmee de uitstoot van broeikasgassen teruggebracht had kunnen worden tot het gewenste niveau. Dat zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een reactie op een onderzoek van statistiekbureau CBS over de uitstoot in de landbouw.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de uitstoot van broeikasgassen en stikstof in de landbouw in de laatste jaren nauwelijks nog gedaald. "Wij ontkennen dit ook niet, maar wij hebben wel degelijk plannen met voorstellen ingediend bij het kabinet om de uitstoot versneld omlaag te krijgen, met name in de melkveehouderij", aldus Van der Tak.

Het gaat om het 'versnellingsakkoord', gesloten met Natuurmonumenten, Natuur en Milieu, Bouwend Nederland en VNO-NCW. Hierin is onder meer afgesproken hoe met technische innovaties de uitstoot verder teruggebracht kan worden, bijvoorbeeld met het vernieuwen van stallen, het verduurzamen van machines en het aanpassen van de mestopslag. Om dit mogelijk te maken is wel een grote jaarlijkse bijdrage van de overheid nodig.

Van der Tak benadrukt dat de uitstoot met name in de landbouw nauwelijks is gedaald. "In andere sectoren, zoals de varkenshouderij en pluimvee zijn wel degelijk reducties behaald", aldus de voorzitter. Hij wijst er ook op dat Nederland een van de weinige landen in Europa is waar de stikstofuitstoot gemeten wordt.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

7 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

9 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

9 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

11 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

11 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

13 uur geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

13 uur geleden