
LTO bezorgd over legaliseren PAS-melders, 'verdient prioriteit'
DEN HAAG (ANP) - De LTO maakt zich zorgen over het legaliseren van de zogeheten PAS-melders, iets wat volgens de boerenorganisatie meer prioriteit van het kabinet verdient. Daarmee reageert de LTO op een brief die donderdagavond door minister Femke Wiersma (Landbouw) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wiersma komt daarin met een plan om het legalisatieprogramma met drie jaar te verlengen.
PAS-melders zijn vooral boeren die buiten hun eigen schuld geen stikstofvergunning hebben. Dit werd lange tijd gedoogd. Maar sinds de belangrijke stikstofuitspraak van de Raad van State uit 2019 is duidelijk dat zij wel een volwaardige natuurvergunning moeten hebben. Daarom moeten de PAS-melders alsnog gelegaliseerd worden, waarvoor Wiersma extra tijd wil uittrekken.
"Boeren en tuinders dreigen wederom de dupe te worden van falend beleid. PAS-melders en interimmers blijven nog langer in onzekerheid, terwijl de overheid de bal vooruit blijft trappen", stelt de boerenorganisatie. "Dit is wat LTO betreft niet te verantwoorden in een situatie waarin bedrijven als Schiphol of aanleg van infrastructuur wel gelegaliseerd worden."
Lbv- en lbv-plusregelingen
Volgens LTO is er voldoende stikstofruimte beschikbaar om PAS-melders te legaliseren via de lbv- en lbv-plusregelingen. Dit zijn subsidieregelingen voor veehouders om te stoppen met hun bedrijf of een locatie daarvan. LTO had daarom graag in de brief gelezen dat stikstofruimte wordt gereserveerd voor PAS-melders vanuit de ruimte die ontstaat uit beide regelingen.
Met het plan van Wiersma wordt de deadline van februari 2025 losgelaten. LTO ziet liever dat het kabinet zich wel aan die "wettelijke termijn" houdt en in actie komt. "Alle mogelijke opties moeten verkend en ingezet worden. De eerste stap is om daadwerkelijk harde en concrete stikstofruimte te reserveren voor de PAS-melders, niet alleen om af te zien van handhaving zoals de minister nu voorstelt. De stikstofruimte moet gereserveerd worden tot alle PAS-melders en interimmers gelegaliseerd zijn."
Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ziet de legalisatie van PAS-melders nog steeds somber in. Volgens voorzitter Roy Meijer kunnen jonge boeren nog steeds niet bouwen aan een toekomst. "Daar hebben ze een geldige natuurbeschermingswetvergunning voor nodig, anders komt er geen financiering los bij banken waarmee ze kunnen investeren in een renderend en duurzaam bedrijf."
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
51 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
53 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
4 uur geleden