
LTO bezorgd over legaliseren PAS-melders, 'verdient prioriteit'
DEN HAAG (ANP) - De LTO maakt zich zorgen over het legaliseren van de zogeheten PAS-melders, iets wat volgens de boerenorganisatie meer prioriteit van het kabinet verdient. Daarmee reageert de LTO op een brief die donderdagavond door minister Femke Wiersma (Landbouw) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wiersma komt daarin met een plan om het legalisatieprogramma met drie jaar te verlengen.
PAS-melders zijn vooral boeren die buiten hun eigen schuld geen stikstofvergunning hebben. Dit werd lange tijd gedoogd. Maar sinds de belangrijke stikstofuitspraak van de Raad van State uit 2019 is duidelijk dat zij wel een volwaardige natuurvergunning moeten hebben. Daarom moeten de PAS-melders alsnog gelegaliseerd worden, waarvoor Wiersma extra tijd wil uittrekken.
"Boeren en tuinders dreigen wederom de dupe te worden van falend beleid. PAS-melders en interimmers blijven nog langer in onzekerheid, terwijl de overheid de bal vooruit blijft trappen", stelt de boerenorganisatie. "Dit is wat LTO betreft niet te verantwoorden in een situatie waarin bedrijven als Schiphol of aanleg van infrastructuur wel gelegaliseerd worden."
Lbv- en lbv-plusregelingen
Volgens LTO is er voldoende stikstofruimte beschikbaar om PAS-melders te legaliseren via de lbv- en lbv-plusregelingen. Dit zijn subsidieregelingen voor veehouders om te stoppen met hun bedrijf of een locatie daarvan. LTO had daarom graag in de brief gelezen dat stikstofruimte wordt gereserveerd voor PAS-melders vanuit de ruimte die ontstaat uit beide regelingen.
Met het plan van Wiersma wordt de deadline van februari 2025 losgelaten. LTO ziet liever dat het kabinet zich wel aan die "wettelijke termijn" houdt en in actie komt. "Alle mogelijke opties moeten verkend en ingezet worden. De eerste stap is om daadwerkelijk harde en concrete stikstofruimte te reserveren voor de PAS-melders, niet alleen om af te zien van handhaving zoals de minister nu voorstelt. De stikstofruimte moet gereserveerd worden tot alle PAS-melders en interimmers gelegaliseerd zijn."
Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ziet de legalisatie van PAS-melders nog steeds somber in. Volgens voorzitter Roy Meijer kunnen jonge boeren nog steeds niet bouwen aan een toekomst. "Daar hebben ze een geldige natuurbeschermingswetvergunning voor nodig, anders komt er geen financiering los bij banken waarmee ze kunnen investeren in een renderend en duurzaam bedrijf."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
29 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
32 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
39 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden