Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LSVb: ook compensatie energiekosten voor studenten

LSVb: ook compensatie energiekosten voor studenten

UTRECHT (ANP) - Het kabinet moet een manier vinden om ook studenten eenmalig te compenseren voor de stijgende energieprijzen, vindt studentenvakbond LSVb. Ook zij komen erdoor in financiële problemen, stelt de belangenclub.

De organisatie maakt dit op uit de reacties bij een speciaal meldpunt dat ze heeft ingericht. "Veel studenten melden dat hun energierekening met 50 tot 80 euro per maand is gestegen", aldus LSVb-voorzitter Ama Boahene. "Dat is sowieso een enorm bedrag, maar zeker voor studenten. Toch kunnen zij geen aanspraak maken op de energiecompensatie voor huishoudens met een laag inkomen."

Veel andere oplossingen ziet ze niet: "Studenten werken vaak al naast hun studie. Extra werken om de rekeningen te betalen is daarom niet altijd mogelijk. Dat betekent dat je meer geld moet lenen of hulp van je ouders nodig hebt om rond te komen. Dat is niet voor alle studenten mogelijk."

Vooral studenten die in oude huizen wonen, met enkel glas en slechte isolatie, ondervinden nare gevolgen van de gestegen energieprijzen. LSVb kreeg meldingen van studenten die de hele winter door de verwarming uit hadden staan, maar toch meer moesten betalen. "Bovendien heb je niet altijd invloed op het gedrag van je huisgenoten. Als je in een studentenhuis met acht mensen woont, kun je niet controleren of die allemaal de verwarming op hun kamer uit hebben staan. En je kunt zelf wel korter douchen, maar je hebt er weinig invloed op of je huisgenoten dat ook doen."

Meer uit Binnenland

Bijlmervliegramp herdacht: 'Nog elk jaar voel je het verdriet'

AMSTERDAM (ANP) - Honderden buurtbewoners en nabestaanden hebben woensdagavond de vliegramp in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost herdacht. Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. "Ieder jaar opnieuw voel je hier het verdriet, nog na 31 jaar", zei stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

29 minuten geleden
Kamer wil poliklinieken voor patiënten met langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er poliklinieken komen voor patiënten met langdurige covid. Een voorstel hiertoe heeft Nico Drost, Kamerlid voor de ChristenUnie, woensdagavond in de Kamer gedaan.

33 minuten geleden
Voorlopig geen NIOD-onderzoek naar verleden Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies begint voorlopig geen onderzoek naar het verleden van prins Bernhard. Als er een verzoek komt naar aanleiding van de vondst van de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van de echtgenoot van koningin Juliana, wordt dat in overweging genomen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

38 minuten geleden
Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

56 minuten geleden
Rutte: fraudeaanpak geen groot thema in beginjaren als premier

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte weerspreekt het beeld dat fraude met uitkeringen en toeslagen een groot thema was bij de vorming van zijn eerste twee kabinetten. Het ministerie van Sociale Zaken kreeg weliswaar opdracht met fraudebestrijding 180 miljoen euro te bezuinigen, maar op het grote geheel was dat volgens hem "verwaarloosbaar".

2 uur geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Kamerleden willen onderzoek naar NSDAP-verleden prins Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte moet een onderzoek laten instellen naar het NSDAP-verleden van prins Bernhard, willen Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Zij hebben dit verzoek via Kamervragen aan de demissionair premier gedaan, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Woensdag maakte de historicus Flip Maarschalkerweerd bekend dat hij de originele lidmaatschapskaart heeft gevonden van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler.

2 uur geleden