Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Loonverschil mannen en vrouwen in twee jaar nauwelijks kleiner

Loonverschil mannen en vrouwen in twee jaar nauwelijks kleiner

DEN HAAG (ANP) - Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen en daar is tussen 2016 en 2018 weinig aan veranderd. In de jaren daarvoor werd de loonkloof nog kleiner. Alleen bij de overheid is het salaris van vrouwen iets richting die van mannen gegroeid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrouwen die werken bij de overheid verdienden in 2018 gemiddeld 26 euro per uur, 2 euro minder dan het uurloon van mannelijke collega's. In het bedrijfsleven zijn de verschillen groter. Hier verdienen vrouwen gemiddeld 18 euro per uur en mannen 22 euro. In 2016 waren de verschillen ongeveer net zo groot. "Dit neemt niet weg dat de loonverschillen tussen en mannen en vrouwen sinds 2008 trendmatig dalen", aldus de onderzoekers.

Een deel van het loonverschil heeft volgens de onderzoekers te maken met verschillen op het gebied van functie- en onderwijsniveau, leeftijd en andere persoonseigenschappen. Daarom heeft het CBS ook uitgerekend hoe ver de inkomens uiteenlopen als dit soort verschillen er niet zouden zijn. Ook dan bestaat er nog een verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen. Mannen verdienen volgens deze berekening in het bedrijfsleven 7 procent meer dan vrouwen en bij de overheid 4 procent meer. Bij de overheid is de loonkloof tussen mannen en vrouwen wel iets kleiner geworden tussen 2016 en 2018.

Het CBS merkt op dat vrouwen tussen de 20 en 30 jaar die bij de overheid werken gemiddeld meer verdienen dan mannen. In het bedrijfsleven liggen de salarissen van mannen en vrouwen van deze leeftijden dicht bij elkaar. In oudere leeftijdsgroepen verdienen mannen duidelijk meer.

Meer uit Binnenland

KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

2 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

2 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

6 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

8 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

9 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariƫr.

11 uur geleden