
Longfonds: luister naar WHO en scherp normen luchtkwaliteit aan
DEN HAAG (ANP) - Nederland moet per direct de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgen en de normen voor luchtkwaliteit aanscherpen, vindt het Longfonds. "We denken in Nederland vaak dat het hier wel meevalt met luchtvervuiling. Deze aangescherpte advieswaarden laten zien hoe ongezond de huidige luchtkwaliteit eigenlijk is", reageert directeur Michael Rutgers op het aangescherpte advies van de WHO.
De WHO kwam woensdag met nieuwe, aanmerkelijk lagere advieswaarden. Wat het Longfonds betreft moeten die ook in Nederland "de nieuwe maatstaf zijn voor onze gezondheid". Momenteel gelden de oude waarden nog als streven. Die worden overigens niet gehaald en zijn al ambitieuzer dan de wettelijke normen die in Nederland gelden.
Om de luchtkwaliteit te verbeteren, sloot het Rijk vorig jaar het zogeheten Schone Lucht Akkoord met provincies en tientallen gemeenten. Daarin staat onder meer het doel om in 2030 te voldoen aan de oude WHO-normen voor fijnstof en stikstofdioxide. Dat "kan en moet scherper", vindt het Longfonds. In het akkoord staat ook een algemeen streven naar 50 procent gezondheidswinst.
Schone Lucht Akkoord
Ook de GGD'en in het land pleiten voor "meer inzet op gezonde lucht". Zij roepen in een verklaring alle gemeenten die dat nog niet hebben gedaan op zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Over het aanscherpen van dat akkoord zelf wordt in de verklaring niet gerept. De GGD'en merken op dat luchtvervuiling nog altijd "een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte is in Nederland". En dat terwijl de landelijke wettelijke normen bijna overal worden gehaald.
Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar wereldwijd. Qua gezondheidsschade is het volgens de VN-organisatie, die zich baseert op de laatste wetenschappelijke inzichten, vergelijkbaar met roken en ongezond eten. De WHO noemt het tegengaan van luchtvervuiling in één adem met het tegengaan van klimaatverandering. Beide vormen een bedreiging voor de gezondheid van mensen wereldwijd.
Het Longfonds benadrukt dat schonere lucht in ieders belang is. De organisatie wijst er onder meer op dat in Nederland 1 op de 5 gevallen van astma bij kinderen verband houdt met blootstelling aan hoge concentraties stikstofdioxide. Dat is een van de stoffen waarvan de uitstoot volgens de WHO omlaag moet. Hetzelfde geldt voor fijnstof, zwaveldioxide, ozon en koolstofmonoxide.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het warme weer leidt tot meer meldingen over dieren in de hitte bij het telefoonnummer 144. Volgens een woordvoerster van de politie is het een stuk drukker dan normaal bij het meldpunt voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van dieren in warme auto's of zonder beschutting.
22 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse Oosterpark stroomt langzaam vol met mensen voor de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Honderden mensen hebben zich ondanks de hitte verzameld in het park. Er zijn minder mensen dan voorgaande jaren.
29 minuten geledenMURCIA (ANP) - Een 56-jarige Nederlandse vrouw is overleden in de Spaanse regio Murcia. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) na berichtgeving van RTL Nieuws. Spaanse media melden dat zij toevallig langs een bar liep waar op dat moment een explosie plaatsvond.
53 minuten geledenHOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
2 uur geleden