Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Longfonds: kwetsbaren in 'gure wind' zonder coronamaatregelen

Longfonds: kwetsbaren in 'gure wind' zonder coronamaatregelen

AMERSFOORT (ANP) - Kwetsbare mensen komen in een "gure wind" te staan als de coronamaatregelen worden afgeschaald op de wijze die het Outbreak Management Team (OMT) voorstelt. Dat zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds en patiëntenorganisatie PostCovid NL. "Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte, maar het geldt voor alle kwetsbaren", aldus Rutgers. "Voor deze mensen is corona echt geen griepje."

Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelde het OMT in zijn nieuwste advies aan het kabinet. Corona is geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona moeten zoveel mogelijk gelijk worden gesteld aan "generieke maatregelen" die al gelden voor andere luchtweginfecties, adviseerde het team.

Rutgers is bang dat er voor de kwetsbaren weinig anders opzit dan maar weer thuis te blijven, wat geen leven is. Dat het OMT niet verder ingaat op de problemen die mensen ondervinden die lijden aan langdurige covid, vindt hij een "slag in het gezicht" van degenen die ermee kampen. "Straks wordt long covid de nieuwe epidemie, want één op de acht mensen houdt langdurige klachten na een coronabesmetting", zegt hij ook.

Handhaven zelftest en thuisisolatie

Longfonds en PostCovidNL willen het thuistesten en het thuisblijven bij besmetting door corona wel handhaven. "Dit is in ieders belang." Ze hopen dat het kabinet, dat nog moet besluiten of het de adviezen overneemt, rekening houdt met hun kritiek.

Ze hebben ook zorgen over het feit dat voortzetting van het onderzoek naar langdurige covid onzeker lijkt. De resultaten kunnen immers belangrijke informatie opleveren voor iedereen. Deze week werd bekend dat de financiering van onderzoeken naar langdurige covid niet goed geregeld is, waardoor de studies stil kunnen komen te liggen. Onderzoeksfinancier ZonMw pleitte al voor meer onderzoek. Daar doet de organisatie een voorstel toe, dat woensdag wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.

Meer uit Gezond

Dijkstra noemt schaarste aan medicijnen bijna een noodsituatie

DEN HAAG (ANP) - De schaarste aan medicijnen is in Nederland bijna een noodsituatie, vindt demissionair zorgminister Pia Dijkstra. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei ze dat "een echte noodsituatie moet worden voorkomen. Daar zijn we niet ver vandaan. Ik vind het echt heel zorgelijk". De minister gaf aan dat ze gefrustreerd is over het overleg dat ze met de partijen in de zorgsector voert om de tekorten tegen te gaan. In haar ogen kunnen en moeten sneller stappen worden gezet, waar de Tweede Kamer ook op aandringt.

20 minuten geleden
Apothekersassistenten gaan zaterdag actie voeren voor meer loon

UTRECHT (ANP) - Meer dan duizend medewerkers van apotheken gaan volgens vakbonden FNV en CNV zaterdag actie voeren op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ze eisen een hoger loon en een betere cao.

3 uur geleden
RIVM start landelijk onderzoek naar PFAS in eieren hobbykippen

DORDRECHT (ANP) - Het RIVM start een landelijk onderzoek naar PFAS in de eieren van hobbykippen. Het rijksinstituut wil achterhalen hoe de PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen waarvan er sommige schadelijk zijn voor de gezondheid, in de eieren van particulier gehouden kippen terechtkomen.

3 uur geleden
D66 en zorgorganisaties willen EU-aanpak zeldzame ziekten

DEN HAAG (ANP) - Om zeldzame aandoeningen beter te kunnen behandelen, moet er een gezamenlijke Europese aanpak komen. Omdat per land nu relatief weinig aandacht is voor mensen met een bijzondere ziekte, worden er minder behandelingen en medicijnen ontwikkeld dan bij gangbare ziekten. D66 heeft daarom een manifest opgesteld samen met ruim negentig patiënten- en zorgorganisaties waarin ze pleiten voor Europese samenwerking.

7 uur geleden
Advies bank: betaal meer voor medicijnen om tekort tegen te gaan

AMSTERDAM (ANP) - Om de fors opgelopen medicijntekorten tegen te gaan, ontkomt Nederland er volgens ABN AMRO niet aan om hogere prijzen te gaan betalen. "De Nederlandse overheid en verzekeraars hanteren striktere prijsplafonds dan bijvoorbeeld België en Duitsland. Onze buurlanden krijgen daarmee voorrang van leveranciers, waardoor de tekorten in Nederland alleen maar oplopen", stelt de bank in een analyse.

12 uur geleden
Noodoplossing zorgverzekeraars voor mogelijk faillissement Co-Med

TILBURG/MAASTRICHT (ANP) - Zorgverzekeraars hebben samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. De rechtbank in Maastricht beslist daar komende dinsdag mogelijk over.

1 dag geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

1 dag geleden