Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londense politie sluit onderzoek 'partygate' af met 126 boetes

Londense politie sluit onderzoek 'partygate' af met 126 boetes

LONDEN (ANP/RTR) - De Londense politie sluit het onderzoek naar 'partygate' af met in totaal 126 boetes voor overheidsmedewerkers. Het schandaal draait om overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden.

Sommige personeelsleden hebben meerdere boetes gekregen, maar om hoeveel personen het gaat is niet officieel bekendgemaakt. Volgens de BBC hebben 28 personen te maken met twee tot vijf boetes. De politie deelt ook geen informatie over de identiteit van de personen. Wel wil de politie kwijt dat 53 boetes naar mannen gingen en 73 naar vrouwen.

Eerder maakten onder anderen premier Boris Johnson en minister Rishi Sunak (Financiën) bekend een boete te hebben gekregen. Dat was voor een verjaardagbijeenkomst voor Johnson in 2020, op een moment waarop het niet was toegestaan in grote groepen bijeen te komen. De 126 boetes hebben betrekking op in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021.

Uitzondering

De politie kwam al vroeg in de pandemie met het standpunt dat ze niet alle overtredingen van de coronamaatregelen zou onderzoeken, maar maakt een uitzondering voor gevallen waarbij mogelijk sprake zou zijn van opzet en het uitblijven van een onderzoek "de legitimiteit van de wet aanzienlijk zou ondermijnen". Na de grote maatschappelijk ophef over 'partygate' begon de politie in januari dit jaar met een onderzoek naar het schandaal waardoor Johnson zwaar onder vuur kwam te liggen.

Ook het parlement doet onderzoek naar de kwestie, maar dat richt zich specifiek op de premier. Johnson zou met zijn eerste reacties op 'partygate' het parlement hebben misleid. Hij stelt dat hij dat niet bewust heeft gedaan. Daarnaast heeft Johnson zijn eigen gedrag in zijn meerdere spijtbetuigingen over het schandaal verdedigd. Oppositieleden hebben hem meermaals opgeroepen te vertrekken.

Topambtenaar Sue Gray kreeg eerder van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar 'partygate'. Ze deelde eind januari haar kritische bevindingen in een tussentijds rapport. Een deel van het verslag werd achtergehouden vanwege het politie-onderzoek dat toen nog liep. Overheidsbronnen melden nu dat het volledige rapport mogelijk volgende week wordt gepubliceerd.

Meer uit Buitenland

Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

5 minuten geleden
IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

2 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

3 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

4 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

4 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

5 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

5 uur geleden