Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen wordt eerste buitenlandreis voor Macron in coronatijd

Londen wordt eerste buitenlandreis voor Macron in coronatijd

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron maakt donderdag zijn eerste buitenlandse reis sinds het uitbreken van de coronacrisis. Hij is in Londen waar vier Franse verzetsstrijders worden benoemd tot lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE) vanwege hun rol in de Tweede Wereldoorlog.

Donderdag wordt ook de toespraak herdacht die de Franse oorlogsleider en latere president Charles de Gaulle in 1940 in Londen hield voor de bevolking in het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk die door de BBC werd uitgezonden. De toespraak werd 80 jaar geleden uitgesproken.

Macron zal onder andere in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson aan Downing Street 10 worden ontvangen. Het Franse staatshoofd hoeft niet veertien dagen in quarantaine zoals dat voor mensen die uit het buitenland Groot-Brittannië in reizen verplicht is. Hij reist als "vertegenwoordiger van een buitenland voor zaken" en dan hoeft dat niet.

In de historische toespraak riep generaal De Gaulle de Franse bevolking op niet op te geven en te vechten tegen de nazi's. "Wat er ook gebeurt, het vuur van het Franse verzet mag niet worden gedoofd en zal niet worden gedoofd."

Meer uit Buitenland

Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

48 minuten geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog weinig bekend.

2 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

2 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

3 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

5 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

7 uur geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

13 uur geleden