Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen tikt Washington op de vingers om weigering tot uitlevering

Londen tikt Washington op de vingers om weigering tot uitlevering

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse regering heeft Washington vrijdag berispt, omdat de Amerikanen niet mee willen werken aan de uitlevering van een diplomatenvrouw die in augustus betrokken was bij een dodelijk ongeval in het Britse Northamptonshire.

Anna Sacoolas, de vrouw om wie het gaat, is in het Verenigd Koninkrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met het ongeval, dat het leven kostte van de 19-jarige Harry Dunn. Kort na het ongeluk in augustus nam Sacoolas de benen naar Amerika en schermde zij met de diplomatieke onschendbaarheid van haar man.

Londen wil Sacoolas berechten, maar Washington weigert medewerking. Vrijdag bevestigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het een uitleveringsverzoek naast zich neer heeft gelegd. In een verklaring stelt het ministerie dat Sacoolas ten tijde van het geval immuniteit genoot. Gehoor geven aan het Britse verzoek zou volgens de Amerikanen daardoor een "buitengewoon problematisch precedent" scheppen.

Een Britse regeringswoordvoerder zei dat Londen "teleurgesteld" is het over het besluit. "Rechtvaardigheid lijkt hier ontzegd te worden", aldus de woordvoerder. "We zijn dringend onze opties aan het overwegen."

Meer uit Buitenland

Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

8 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

53 minuten geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

1 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

2 uur geleden
Ierland en Spanje erkennen Palestijnse staat samen met Noorwegen

DUBLIN (ANP) - Ierland en Spanje sluiten zich aan bij Noorwegen en zullen de Palestijnse staat op 28 mei officieel erkennen, maakt de Ierse premier Simon Harris bekend. "Dit is een historische en belangrijke dag voor Ierland en Palestina", zei hij in een verklaring. Hij sprak de verwachting uit dat "de komende weken" meer landen zullen volgen.

3 uur geleden