Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen stelt einde lockdown op 'Vrijheidsdag' uit om deltavariant

Londen stelt einde lockdown op 'Vrijheidsdag' uit om deltavariant

LONDEN (ANP) - De Britse regering wil vier weken langer wachten met het opheffen van de lockdown in Engeland. Daar hadden op 21 juni alle beperkingen op sociale contacten moeten vervallen. Britse media noemden dat alvast 'Freedom Day' (Vrijheidsdag), maar maandagavond bleek dat premier Boris Johnson een volledige heropening van de samenleving nog niet aandurft.

Johnson zei op een persconferentie dat de heropening wordt uitgesteld tot 19 juli. Hij maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de uit India afkomstige deltavariant van het virus. De Britse autoriteiten zeggen dat de nieuwe variant 60 procent besmettelijker is dan de alfavariant van het virus, die internationaal ook bekendstaat als de Britse variant.

Het uitstel moet de autoriteiten in staat stellen om miljoenen extra mensen een tweede vaccindosis te geven voordat de beperkingen worden opgeheven. Op 19 juli moet volgens Johnson ongeveer twee derde van de volwassenen volledig zijn gevaccineerd. Daarmee zijn ze beter beschermd dan wanneer ze pas één prik hebben gehad.

Lastige keuze

De premier noemde uitstel een lastige keuze. Het betekent volgens Britse media in de praktijk dat nachtclubs de deuren voorlopig nog niet mogen openen. Ook moeten bezoekers van cafés langer wachten tot ze weer staand mogen drinken aan de bar. Johnson zei dat mogelijk duizenden levens gered kunnen worden door iets langer te wachten en meer mensen te vaccineren.

De regering van Johnson heeft de lockdown de afgelopen maanden stapsgewijs versoepeld. Scholen en horecazaken mochten onder voorwaarden weer open. De volgende stap in het plan had de vierde en laatste moeten zijn. De landelijke regering beslist alleen over de coronamaatregelen in Engeland, waar de meeste Britten wonen. Schotland, Noord-Ierland en Wales gaan over hun eigen gezondheidsbeleid.

Opstand

Het Britse parlement mag zich nog wel uitspreken over het door Johnson gewenste uitstel. Dat kan volgens de Britse omroep BBC leiden tot een opstand binnen de Conservatieve Partij van de premier en ook de oppositie heeft kritiek. De linkse Labourpartij klaagde dat de deltavariant het land kon binnenkomen door laks overheidsbeleid.

Gezondheidswoordvoerder Jonathan Ashworth van Labour zei dat "het land in deze staat verkeert omdat Boris Johnson heeft nagelaten om onze grenzen te beschermen. Die waren zo lek als een zeef." De politicus benadrukte wel dat zijn partij het uitstel van de heropening met tegenzin zal steunen. "Maar om heel duidelijk te zijn: het virus grijpt om zich heen omdat Boris Johnson de achterdeur open heeft laten staan."

Bedrijfsleven

Ook vanuit het bedrijfsleven klonken ongeruste reacties. Critici vrezen een financiële strop voor sommige bedrijven als de lockdown niet snel wordt beëindigd. Een brancheorganisatie voor cafés zei te vrezen dat de maand uitstel de sector zeker 400 miljoen pond (465 miljoen euro) gaat kosten. Horecazaken kunnen op dit moment nog steeds niet hun volledige capaciteit benutten.

De topvrouw van de British Beer & Pub Association waarschuwde volgens Sky News dat horecazaken hun schuldenlast zien groeien. "Iedere week dat de restricties van kracht blijven en de onzekerheid doorgaat, groeit de kans dat pubs voor altijd de deuren moeten sluiten."

Meer uit Buitenland

VN-chef waarschuwt in Veiligheidsraad voor strijd in hele regio

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens een zitting van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten gewaarschuwd dat de hele regio in een algehele strijd dreigt te worden gesleept. Hij roept daarom op tot "maximale terughoudendheid op dit moment van maximaal gevaar".

2 uur geleden
Jurylid in zwijggeldzaak Trump valt uit omdat identiteit uitlekte

NEW YORK (ANP/RTR) - Een van de juryleden in de zwijggeldzaak tegen Donald Trump in New York mag zich terugtrekken. Ze had daarom gevraagd omdat details over haar identiteit in de openbaarheid waren gekomen. Zes van de juryleden die al waren aangewezen, zijn nu nog over.

2 uur geleden
Veiligheidsraad stemt over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens diplomaten donderdagavond al over een Palestijns verzoek om als volwaardige VN-lidstaat erkend te worden. De stemming wordt verwacht om 17.00 uur in New York, 23.00 uur Nederlandse tijd.

3 uur geleden
Iraanse generaal waarschuwt Israël tegen aanval op nucleair doel

TEHERAN (ANP/AFP) - Een topgeneraal van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) waarschuwt Israël om geen nucleaire faciliteiten in Iran te bestoken. Als dat gebeurt, zal Iran dergelijke doelen in Israël aanvallen. Iran houdt rekening met een Israëlische vergeldingsactie na een ongekende aanval op Israël.

3 uur geleden
Oekraïne meldt 'succesvolle' aanval op Russische basis op de Krim

KYIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Oekraïne bevestigt een aanval te hebben uitgevoerd op een grote Russische luchtmachtbasis op de Krim. De militaire inlichtingendienst claimt dat de luchtverdediging, radarsystemen en andere apparatuur schade hebben opgelopen. Een woordvoerder sprak op de radio over een "succesvolle operatie".

4 uur geleden
Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

7 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

8 uur geleden