Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

KIGALI (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly is dinsdag naar Rwanda gereisd om de nieuwe deal te sluiten. Volgens hem zijn in de overeenkomst nu alle bezwaren, die het Hooggerechtshof had, weggenomen. Dat had geoordeeld dat de plannen in strijd zijn met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Rwanda zou geen veilig land zijn om mensen naartoe uit te zetten, een vereiste in het mensenrechtenverdrag.

De regering van premier Rishi Sunak is het daar niet mee eens, maar kan niet meer in beroep gaan en wil daarom zelf vaststellen dat Rwanda veilig is. Cleverly zegt dat de regering in Kigali nu "duidelijk en ondubbelzinnig" heeft uitgesproken dat de migranten veilig zijn in het land. De binnenlandminister hoopt dat alle regelgeving nu snel in orde wordt gemaakt, zodat de eerste migranten snel op het vliegtuig kunnen worden gezet. Het parlement moet nog noodwetgeving aannemen om vast te stellen dat Rwanda veilig is.

Goedkeuring

Het is nog de vraag of het Hooggerechtshof de plannen na het nieuwe verdrag en de noodwetgeving wel zal goedkeuren.

Sunak wil de instroom van migranten die met rubberbootjes het Kanaal oversteken naar Groot-Brittannië tegengaan. Het Rwanda-plan is bedoeld als afschrikmiddel. Rwanda krijgt in ruil miljoenen euro's van de Britten. Volgens Cleverly is bij de nieuwe deal geen extra geld beloofd.

Meer uit Buitenland

VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

1 uur geleden
Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS (ANP) - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale tijd) bekend. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. Nog eens elf mensen raakten gewond.

3 uur geleden
Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

5 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

5 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

7 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

12 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

12 uur geleden