Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Londen eist uitleg Franse ambassadeur over visserijruzie

Londen eist uitleg Franse ambassadeur over visserijruzie

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft de Franse ambassadeur in Londen om uitleg gevraagd over de escalerende ruzie over visserijrechten na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. In de nacht van woensdag op donderdag werd een Engelse vissersboot opgebracht door de Franse kustwacht en Parijs dreigt vanaf 2 november met sancties tegen de Britten onder meer in havens aan het Kanaal waar Britse goederen aankomen. De Engelse vissersboot zou op basis van het vergunningenstelsel niet in Franse wateren mogen vissen. De Britten bestrijden dat.

Londen begrijpt niet waarom de vissersboot is opgebracht en is woedend. In de diplomatie wordt dan de ambassadeur van het land dat op dat moment als de boosdoener geldt op het matje geroepen. Het is een formaliteit, maar de stap is doorgaans niet gebruikelijk tussen landen die goede betrekkingen hebben.

De Britse regering vindt de voorgenomen acties van de Fransen volkomen onterecht en in strijd met handelsafspraken en het internationaal recht. De agressieve taal van de Franse bewindslieden helpt ook niet om het probleem op te lossen, aldus de Britten. "De Britse regering heeft 98 procent van de verzoeken van vissersboten uit de Europese Unie om in Britse wateren te vissen ingewilligd", aldus een verklaring van de Britse overheid. De kwestie wordt bemoeilijkt omdat vlak voor de Franse kust de Britse Kanaaleilanden liggen die zich door de Franse houding bedreigd voelen.

Meer uit Buitenland

Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

26 minuten geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

35 minuten geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

2 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

2 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

2 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

2 uur geleden
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten komen vrijdag met nieuwe sancties voor meer dan vijfhonderd mensen en organisaties ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse viceminister van Financiën donderdag bekend.

4 uur geleden