Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokale partijen winnaars in Brabant bij gemeenteverkiezingen

Lokale partijen winnaars in Brabant bij gemeenteverkiezingen

OISTERWIJK (ANP) - Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn de lokale partijen de grote winnaars, blijkt uit de uitslagen die rond middernacht bekend zijn gemaakt. In die plaatsen werd woensdag gestemd vanwege een gemeentelijke herindeling.

In Oisterwijk zijn de VVD en de Partij Gemeente Belangen de grootste geworden. Beide partijen kregen genoeg stemmen voor zes zetels. PRO, Algemeen Belang en CDA hebben 3 zetels bemachtigd en D66 heeft 2 zetels behaald. Op de partij WIJ! stemden onvoldoende mensen om een zetel in de gemeenteraad te krijgen. Het opkomstpercentage was 45 procent.

In Vught werd Gemeentebelangen de grootste met 6 zetels, gevolgd door D66 die op 5 uitkomt. De VVD en de gecombineerde lijst van PvdA/GroenLinks kregen beide genoeg stemmen voor 4 zetels. Het CDA komt uit op 3 en de SP eindigde onderaan met 1 zetel. Het opkomstpercentage was 51 procent.

In Boxtel werd BALANS de grootste partij. In die gemeente is geen zetelverdeling bekendgemaakt, maar enkel het aantal stemmen dat een partij heeft gekregen. De zetels volgen vrijdag. Combinatie95 eindigde op de tweede plek, gevolgd door het CDA, PvdA/GroenLinks, de VVD, de SP, en D66. Onderaan eindigde INbox. In Boxtel was het opkomstpercentage 46,73 procent.

De verkiezingen zijn gehouden, omdat vanaf 1 januari de gemeenten worden heringedeeld. De gemeente Haaren wordt opgesplitst en aan Oisterwijk wordt het dorp Haaren toegevoegd. Het dorp Esch gaat bij de gemeente Boxtel horen en Helvoirt bij de gemeente Vught.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

12 uur geleden
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

DEN HAAG (ANP) - Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

12 uur geleden
Eerdere vaccinatie voor deel GGZ, ambassademedewerkers en ME

DEN HAAG (ANP) - In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiënten in "kleinschalige wooninitiatieven", leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.

15 uur geleden
Informateur spreekt met voorzitter SER en economische ministers

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt later deze week met voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van overheid, vakbonden en werkgevers. Ook ontvangt hij de drie ministers die in het demissionaire kabinet over economische kwesties gaan.

19 uur geleden
Theo Hiddema beëdigd als lid van de Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Theo Hiddema is namens Forum voor Democratie beëdigd als lid van de Eerste Kamer. Hiddema werd in 2019 al verkozen in de senaat, maar weigerde aanvankelijk zijn zetel. Nu de voormalige FVD-senator Nicky Pouw-Verweij overstapt naar de Tweede Kamer, kreeg hij de zetel opnieuw aangeboden. Die heeft hij aanvaard "uit lust naar avontuur", zei hij voorafgaand aan zijn beëdiging op een bankje op het Binnenhof, pal voor de Ridderzaal waar de Eerste Kamer vanwege het coronavirus tijdelijk vergadert.

1 dag geleden
Kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

DEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z'n vroegst vanaf 28 april ingaan.

1 dag geleden
Schouten: risico vogelgriep nog hoog, ophokplicht blijft nodig

DEN HAAG (ANP) - De ophokplicht voor pluimveebedrijven blijft nog nodig, ondanks dat de laatste uitbraak met een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep al bijna twee maanden geleden is. Deskundigen oordelen dat het risico voor pluimveebedrijven weliswaar iets lager is, maar nog steeds als hoog wordt ingeschat.

1 dag geleden