Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen, daarna VVD

Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen, daarna VVD

ROTTERDAM (ANP) - Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, gaan de meeste stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen naar lokale partijen. Dat is de uitslag van de zogeheten scholierenverkiezingen. Op de tweede plaats komt de VVD. De afgelopen twee weken brachten 22.663 leerlingen hun stem uit.

In de 'schaduwverkiezingen' kregen lokale partijen met 17,5 procent de meeste stemmen, iets meer dan de VVD, die 16,7 procent van de stemmen kreeg. Daarna volgden GroenLinks met 15,2 procent en D66 met 14,9 procent.

In totaal mochten 58.000 leerlingen op 139 scholen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk stemden 22.663 jongeren van 94 scholen, een opkomst van zo'n 40 procent. Dit jaar stemden minder scholieren dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 scholieren op 98 scholen hun stem uit. "Mogelijk dat de nasleep van coronamaatregelen in het onderwijs en de aandacht voor Oekraïne in de media dit verklaren", aldus ProDemos, initiatiefnemer van de scholierenverkiezingen.

Overigens waren 314 stemmen blanco en 513 stemmen ongeldig. De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin hun onderwijsinstelling is gevestigd.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd de VVD de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. De scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren "een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later", aldus ProDemos.

De directeur van ProDemos, Eric Stokkink, presenteerde de uitslagen bij Albeda in Rotterdam. De bekendmaking werd voorafgegaan door een debat met kandidaat-raadsleden uit Rotterdam en studenten van Albeda.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf zaterdag twee weken plat

AMERSFOORT (ANP) - Het treinverkeer rond Amersfoort ligt vanaf zaterdag ruim twee weken volledig stil. Spoorbeheerder ProRail vervangt 5 kilometer spoor en vernieuwt wissels, kabels en leidingen. NS en de regionale vervoerder Keolis zetten bussen in.

19 minuten geleden
Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

10 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

11 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

11 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

11 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

12 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

13 uur geleden