Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen, daarna VVD

Lokale partijen grootste bij scholierenverkiezingen, daarna VVD

ROTTERDAM (ANP) - Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, gaan de meeste stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen naar lokale partijen. Dat is de uitslag van de zogeheten scholierenverkiezingen. Op de tweede plaats komt de VVD. De afgelopen twee weken brachten 22.663 leerlingen hun stem uit.

In de 'schaduwverkiezingen' kregen lokale partijen met 17,5 procent de meeste stemmen, iets meer dan de VVD, die 16,7 procent van de stemmen kreeg. Daarna volgden GroenLinks met 15,2 procent en D66 met 14,9 procent.

In totaal mochten 58.000 leerlingen op 139 scholen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk stemden 22.663 jongeren van 94 scholen, een opkomst van zo'n 40 procent. Dit jaar stemden minder scholieren dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 scholieren op 98 scholen hun stem uit. "Mogelijk dat de nasleep van coronamaatregelen in het onderwijs en de aandacht voor Oekraïne in de media dit verklaren", aldus ProDemos, initiatiefnemer van de scholierenverkiezingen.

Overigens waren 314 stemmen blanco en 513 stemmen ongeldig. De jongeren konden stemmen op partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waarin hun onderwijsinstelling is gevestigd.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd de VVD de populairste partij, gevolgd door lokale partijen en GroenLinks. De scholierenverkiezingen blijken de afgelopen jaren "een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen een dag later", aldus ProDemos.

De directeur van ProDemos, Eric Stokkink, presenteerde de uitslagen bij Albeda in Rotterdam. De bekendmaking werd voorafgegaan door een debat met kandidaat-raadsleden uit Rotterdam en studenten van Albeda.

Meer uit Binnenland

RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

1 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

2 uur geleden
Organisaties: kabinet moet druk zetten op EU voor treinreizen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet druk uitoefenen op Europa om het voor consumenten makkelijker te maken om internationale treinreizen te zoeken en te boeken. Dat vinden belangenorganisatie ANVR, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond.

2 uur geleden
Politie zoekt met sonarboot naar vermisten bootongeluk Volkerak

DINTELOORD (ANP) - De politie zoekt woensdag met een sonarboot naar de twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak. De zoektocht is om 07.00 uur begonnen, laat een woordvoerder van de politie weten. De twee vermisten zijn waarschijnlijk overleden, meldde de veiligheidsregio eerder. Dinsdagavond kwam het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de politie al ter plaatse om te ondersteunen bij de bergingsactie.

3 uur geleden
Ceremonie eerherstel Curaçaose held Tula woensdagavond voortgezet

DEN HAAG (ANP) - De ceremonie waarbij de Curaçaose verzetsheld Tula eerherstel krijgt, wordt woensdagavond om 23.30 uur Nederlandse tijd alsnog voortgezet. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na berichtgeving door de NOS.

3 uur geleden
Treinen rondom Schiphol rijden weer volgens planning na storing

SCHIPHOL (ANP) - Het treinverkeer rond Schiphol rijdt woensdagochtend weer volgens de dienstregeling na een storing dinsdagavond. "Het kan wel zo zijn dat her en der een trein korter is dan gepland, maar er is vannacht hard gewerkt om de treinen weer via de dienstregeling te laten rijden", aldus een woordvoerder van NS.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam voorgeleid voor rechter

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de schietpartijen in Rotterdam vorige week, wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. De 32-jarige man werd vorige week opgepakt. De onderzoeksrechter beoordeelt of de man veertien dagen langer in voorarrest moet blijven.

7 uur geleden