
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd
TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.
Visscher reageert op het overschrijden van de grens van 2000 asielzoekers per dag in het aanmeldcentrum in Ter Apel door het COA. Die grens geldt sinds donderdag. Iedere dag dat het COA meer dan dat aantal asielzoekers heeft, moet het 15.000 euro betalen aan de gemeente, tot een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro.
De dwangsom zou wat Visscher betreft besteed kunnen worden aan de schade voor de inwoners van Ter Apel. "Als dorp hebben we de afgelopen paar jaar enorme imagoschade opgelopen, dat moet opgelost worden. Maar de dwangsom is niet in het leven geroepen om de schade van de afgelopen twee jaar te vergoeden", zegt hij.
Overlast nog niet voorbij
De gemeente liet eerder deze week weten nog niet nagedacht te hebben over de besteding van de dwangsom. De raad moet dat beslissen. Visscher beaamt dat: "Als raad en als partij hebben we nog helemaal niet nagedacht over wat er met het geld moet gebeuren." Visscher verwijst naar demissionair staatssecretaris van asiel Eric van der Burg, die eerder aan de Tweede Kamer beloofde dat inwoners en ondernemers van Ter Apel de schade die ze hebben ondervonden door de opvang van asielzoekers vergoed krijgen. "Daar zal dit geld niet gebruikt voor worden", aldus Visscher.
De "eerste prioriteit" lag volgens hem bij het COA en dat ze zich aan de afspraken zouden houden. "Zorg dat de overlast in het dorp verdwijnt. Dat geld komt later wel, dat loopt niet weg", zegt Visscher.
Het maximumbedrag van de dwangsom wordt, mits het COA iedere dag de gestelde grens overschrijdt, pas over zo'n honderd dagen bereikt, zegt Visscher. Daarna zal volgens hem de overlast nog niet voorbij zijn. "Helemaal als je leest dat de helft van de opvangplekken dit jaar verdwijnt, dan zal de overlast in Ter Apel alleen maar groter worden."
Meer uit Binnenland
ROUVEEN (ANP) - Aan de Oude Rijksweg in Rouveen, Overijssel, is omstreeks middernacht in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken in een schuur. Dat meldt de Veiligheidsregio IJsselland.
4 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer dan zeshonderd mensen hebben zaterdagmiddag bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdacht dat de nazi's het concentratiekamp tachtig jaar geleden overdroegen aan het Rode Kruis. Een van de laatste oud-gevangenen van het kamp, Hans Gerritsen, was erbij. Schrijver Roxane van Iperen zei tijdens haar toespraak dat herdenken "niet alleen eer betonen aan de slachtoffers van toen" is.
9 uur geledenALMERE (ANP) - Bij een huis in de Tapirstraat in Almere is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de tweede keer in korte tijd een explosief afgegaan. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Door de klap vielen geen gewonden, wel zorgde de explosie voor flinke schade aan het huis. Ook omliggende woningen raakten beschadigd.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Er zou meer ruimte gemaakt moeten worden voor een grotere militaire basis in Amsterdam. Hiervoor pleit de directeur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland Tijs van Lieshout in het AT5-programma Park Politiek.
21 uur geledenSCHIEDAM (ANP) - De man die in de vroege zaterdagochtend aan het Bachplein in Schiedam werd neergestoken is overleden aan zijn verwondingen. Dat maakte de politie bekend op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een 21-jarige man uit Den Haag is vrijdagavond overleden bij een schietincident in de Paets van Troostwijkstraat in de Haagse wijk Laak. Dat meldt de politie op X.
1 dag geledenTIEL (ANP) - In een carrosseriefabriek in Tiel is even voor middernacht vrijdagavond een grote brand uitgebroken. 22 brandweerploegen waren ter plaatse om de brand te bestrijden, meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
1 dag geleden