Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokale partij IBV grootste in Voorne aan Zee, opkomst 38 procent

Lokale partij IBV grootste in Voorne aan Zee, opkomst 38 procent

HELLEVOETSLUIS (ANP) - Het lokale Inwoners Belang Voorne (IBV) wordt de grootste partij van de fusiegemeente Voorne aan Zee. Woensdag waren er verkiezingen in de Zuid-Hollandse gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne die vanaf 1 januari de nieuwe gemeente gaan vormen.

Ruim 38 procent van de inwoners bracht woensdag een stem uit. De gemeente laat weten dat van tevoren rekening was gehouden met een laag opkomstpercentage omdat het om een herindelingsverkiezing gaat.

Van de kiezers stemde 28,66 procent op IBV, blijkt uit de voorlopige uitslag. De partij is ontstaan uit vier lokale partijen uit de drie verschillende gemeenten en kan rekenen op 11 van de 35 zetels in de gemeenteraad. De VVD eindigde met 16,22 procent van de stemmen op de tweede plaats. GroenLinks/PvdA eindigde als derde (10,8 procent).

Naar verwachting komen alle 10 deelnemende partijen in de gemeenteraad. Dat zijn verder CDA, D66, Forum voor Democratie, Partij Voorne aan Zee, Belang van Nederland (BVNL), ONS Brielle en Vrij Voorne.

Tijdens de uitslagenavond zijn alle voorlopige uitslagen op partijniveau gepresenteerd. De definitieve uitslag volgt vrijdag om 10.00 uur tijdens een openbare zitting van het hoofd- en centraal stembureau. Wie de burgemeester wordt van Voorne aan Zee is nog niet bekend.

Wegens de herindelingsverkiezing gingen de drie gemeenten in maart dit jaar niet naar de stembus tijdens de landelijke gemeenteraadsverkiezingen. Toen werd er gestemd in 334 gemeenten. De landelijke opkomst was 51 procent.

Meer uit Binnenland

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

31 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

38 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

7 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden