Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokaal Belang verreweg de grootste in nieuwe gemeente Eemsdelta

Lokaal Belang verreweg de grootste in nieuwe gemeente Eemsdelta

DELFZIJL (ANP) - Lokaal Belang Eemsdelta heeft een groot aantal zetels veroverd in de nieuwe gemeente Eemsdelta in Groningen. De lokale partij kreeg woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen genoeg stemmen voor 11 zetels. Daarmee laat Lokaal Belang Eemsdelta de rest ver achter zich.

De op een na grootste partij is de PvdA met 5 zetels. Daarna volgen ChristenUnie, VVD en CDA met ieder 3 zetels. Gemeentebelangen Eemsdelta en GroenLinks komen beide op 2 zetels uit. Daarnaast kregen drie partijen onvoldoende stemmen om een zetel in de raad te bemachtigen, te weten: Seniorenpartij Eemsdelta, Jongerenpartij Eemsdelta en D66.

De opkomst van de verkiezingen is uitgekomen op 44,21 procent. Het gaat officieel nog om een voorlopige uitslag. Op vrijdag maakt het stembureau de definitieve zetelverdeling bekend.

In Groningen werden verkiezingen gehouden omdat daar vanaf volgend jaar Delfzijl, Appingedam en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen.

Lokaal Belang Eemsdelta is een fusie van de drie grootste lokale partijen: Fractie 2014 uit Delfzijl, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit. "Ik ben echt een heel blij mens", zegt lijsttrekker Annalies Usmany tegen het Dagblad van het Noorden. "Ik had gehoopt dat we zouden winnen, maar dit had ik niet verwacht."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

FVD wil bindend referendum over leiderschap Baudet

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van Forum voor Democratie wil onder de leden een "bindend referendum" houden. De vraag "wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?" zal aan leden worden voorgelegd, meldt de partij op Twitter.

1 uur geleden
'Bestuur FVD kan Baudet niet zomaar uit partij zetten'

DEN HAAG (ANP) - Het is nog maar de vraag of het bestuur van het verscheurde Forum voor Democratie het boegbeeld Thierry Baudet uit de partij kan zetten. Dat hangt af van de vraag of Baudet al echt uit het bestuur is, zegt jurist Marjan Olfers, deskundige op het gebied van verenigingsrecht.

1 dag geleden
Leden D66 scherpen klimaatdoel in verkiezingsprogramma aan

DEN HAAG (ANP) - D66 scherpt het klimaatdoel in zijn verkiezingsprogramma op aandringen van de leden verder aan. De partij wil nu dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 60 procent is gedaald ten opzichte van 1990. In het conceptprogramma was dat nog 55 procent.

2 dagen geleden
FVD zakt virtueel naar drie zetels in peiling Maurice de Hond

DEN HAAG (ANP) - Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de door ruzies geplaagde partij FVD drie zetels in de Tweede Kamer halen. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 3000 mensen. Vijf dagen geleden was dat virtuele aantal zetels van FVD vijf meer: acht. De PVV van Geert Wilders gaat in deze peiling van 24 naar 28 zetels.

2 dagen geleden
Nieuwe eenheid Defensie die data verzamelde tijdelijk stilgezet

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe eenheid van de Landmacht die de afgelopen maanden op grote schaal data verzamelde over de Nederlandse samenleving tijdens de coronacrisis, moet daar tijdelijk mee stoppen. Dat laat defensieminister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer weten. Daar werd eerder kritisch gereageerd op het werk van de eenheid.

2 dagen geleden
Baudet: partijbestuur heeft mij onterecht eruit gezet

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet beschuldigt het partijbestuur ervan dat hij onterecht is uitgeschreven uit het bestuur. Zijn mededeling op Twitter kwam bijna tegelijkertijd met de mededeling van het bestuur dat hij is uitgeschreven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel.

2 dagen geleden
'Baudet heeft zich uit partijbestuur laten uitschrijven'

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet heeft zich bij de Kamer van Koophandel laten uitschrijven als bestuurder van Forum voor Democratie. Het partijbestuur heeft daarover van Baudet een bevestiging ontvangen, meldt een woordvoerder.

2 dagen geleden