Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lokaal Belang verreweg de grootste in nieuwe gemeente Eemsdelta

Lokaal Belang verreweg de grootste in nieuwe gemeente Eemsdelta

DELFZIJL (ANP) - Lokaal Belang Eemsdelta heeft een groot aantal zetels veroverd in de nieuwe gemeente Eemsdelta in Groningen. De lokale partij kreeg woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen genoeg stemmen voor 11 zetels. Daarmee laat Lokaal Belang Eemsdelta de rest ver achter zich.

De op een na grootste partij is de PvdA met 5 zetels. Daarna volgen ChristenUnie, VVD en CDA met ieder 3 zetels. Gemeentebelangen Eemsdelta en GroenLinks komen beide op 2 zetels uit. Daarnaast kregen drie partijen onvoldoende stemmen om een zetel in de raad te bemachtigen, te weten: Seniorenpartij Eemsdelta, Jongerenpartij Eemsdelta en D66.

De opkomst van de verkiezingen is uitgekomen op 44,21 procent. Het gaat officieel nog om een voorlopige uitslag. Op vrijdag maakt het stembureau de definitieve zetelverdeling bekend.

In Groningen werden verkiezingen gehouden omdat daar vanaf volgend jaar Delfzijl, Appingedam en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta vormen.

Lokaal Belang Eemsdelta is een fusie van de drie grootste lokale partijen: Fractie 2014 uit Delfzijl, Gemeentebelangen Appingedam en Loppersum Vooruit. "Ik ben echt een heel blij mens", zegt lijsttrekker Annalies Usmany tegen het Dagblad van het Noorden. "Ik had gehoopt dat we zouden winnen, maar dit had ik niet verwacht."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Hamer (SER): we kunnen niet wachten op herstelplan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De valse start van de kabinetsformatie mag niet betekenen dat het nog lang duurt voordat er een herstelplan ligt voor de economie. Dat zei de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Mariƫtte Hamer voor haar bezoek aan informateur Herman Tjeenk Willink. "We kunnen ons niet permitteren om te wachten", aldus Hamer. "Er moet nu echt een herstelplan komen."

2 uur geleden
D66: intern onderzoek na meldingen van ongewenst gedrag Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt de partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week jonge twitteraars aan de bel trokken over berichten van Smeets.

3 uur geleden
De Jonge gaat effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

11 uur geleden
Kabinet: levering zelftests aan scholen start volgende week

DEN HAAG (ANP) - Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

12 uur geleden
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria

DEN HAAG (ANP) - Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria, en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. Ze mogen namelijk wel hun hotel uit.

12 uur geleden
Eerdere vaccinatie voor deel GGZ, ambassademedewerkers en ME

DEN HAAG (ANP) - In de vaccinatiestrategie krijgen enkele groepen sneller een prik. Het gaat onder meer om ongeveer 13.000 personen die beschermd wonen in de GGZ, 2200 GGZ-patiƫnten in "kleinschalige wooninitiatieven", leden van de Mobiele Eenheid en medewerkers van ambassades en Consulaten-Generaal. Van die laatste groep krijgen ook familieleden eerder een vaccin.

14 uur geleden