Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

BRUSSEL (ANP) - De eerste Staat van de Unie-toespraak van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement is met een staande ovatie ontvangen. Ondanks felle kritiek van eurosceptische politici werd de 'Europese troonrede' toch vooral als "ambitieus" en "optimistisch" betiteld in het debat na haar speech en in reacties.

CDA-delegatieleidster Esther de Lange is blij dat investeringen in gezondheid en technologie werden genoemd. "De grote uitdaging voor komend jaar is hoe we samen werken aan het economisch herstel uit deze crisis", zegt ze. "Dus hebben we een strategische commissie nodig die zorgt voor het behoud van banen en een sterk en zelfstandig Europa. Dat betekent dat de EU moet kijken hoe we zélf belangrijke producten, zoals medicijnen, kunnen produceren en dat we voorop moeten lopen als het gaat om groene technologie."

"Met de aankondiging om het klimaatdoel voor 2030 op te hogen naar ten minste min 55 procent, zet de Europese Commissie een belangrijke stap", vindt GroenLinks-collega Bas Eickhout. "Maar of de EU echt snel genoeg richting een klimaatneutrale economie gaat, hangt volledig af of beloftes worden omgezet in ambitieuze wetten en regels." De toezegging van Von der Leyen om 30 procent van de Europese leningen voor het coronaherstelfonds van 750 miljard euro in groene obligaties te steken, juicht hij toe.

De PvdA-fractie is blij dat Von der Leyen voet bij stuk houdt en pleit voor wetgeving voor Europese minimumlonen, twittert Agnes Jongerius. Partijgenoot Kati Piri verwacht "duidelijke plannen" van de commissie om tragedies als het afgebrande vluchtelingenkamp op Lesbos "in de toekomst voor altijd te voorkomen". De commissie presenteert volgende week een nieuw asiel- en migratiepact. Volgens Malik Azmani (VVD) is "Europa verantwoordelijk om lijden te voorkomen. We kunnen niet wegkijken."

Derk Jan Eppink (FvD) vraagt zich af "wie alles gaat betalen". "De burger", zei hij. Eppink hekelde de plannen voor nieuwe belastingen. Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de EU "op te grote voet, zowel financieel als politiek, leeft". "De EU moet stoppen met opbouwen van mega-schulden, stoppen met het invoeren van Europese belastingen. Stoppen met Europese afspraken over een minimumloon."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS: nog lange weg te gaan voor terugkeer naar pact met Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten zullen zich pas weer aansluiten bij het internationale akkoord met Iran als het regime in Teheran zijn verplichtingen over het beperken van zijn nucleaire programma nakomt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag op een persconferentie gezegd. Hij liet weten dat er nog een lange weg te gaan is.

1 uur geleden
Nieuwe protesten in Polen tegen aangescherpte abortusregels

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - In steden in Polen zijn woensdagavond mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanscherping van de abortuswetgeving. Abortus in Polen is voortaan alleen nog in uitzonderlijke gevallen mogelijk nu de regering het vonnis van het Constitutionele Hof van drie maanden geleden dat abortus niet langer is toegestaan bij ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind officieel maakt.

1 uur geleden
Brussel: nog geen antwoorden van AstraZeneca, maar toon verbeterd

BRUSSEL (ANP) - Vaccinfabrikant AstraZeneca heeft ook woensdagavond geen helderheid verschaft over de levering van de coronavaccins die de Europese Unie heeft besteld, zegt de Europese Commissie. Wel was de toon van het nieuwe overleg om de ruzie over de aangekondigde vertraging op te lossen "constructief".

2 uur geleden
Biden: VS moeten voortouw nemen bij aanpak klimaatverandering

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten moeten bij de wereldwijde aanpak van de klimaatcrisis een leidende rol spelen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden woensdag kort voordat hij begon met het tekenen van een aantal decreten over maatregelen tegen de klimaatverandering, zoals het snijden in subsidies voor fossiele brandstoffen.

3 uur geleden
Europees grenswachtagentschap schort operaties in Hongarije op

WARSCHAU (ANP/AFP) - Het Europese grenswachtagentschap Frontex heeft al zijn operaties in Hongarije opgeschort. Dat gebeurt nadat het Europees Hof van Justitie in december oordeelde dat de Hongaarse asielprocedures veel gebreken vertonen.

3 uur geleden
Zuid-Afrika verwacht 1 februari eerste miljoen coronavaccins

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - Het door Covid-19 zwaar getroffen Zuid-Afrika hoopt op 1 februari de eerste lading coronavaccins te ontvangen. Minister van Gezondheid Zweli Mkhize zei woensdag dat het om 1 miljoen vaccins van AstraZeneca gaat. Ze zijn in India gemaakt en bestemd voor medewerkers in de gezondheidszorg.

4 uur geleden
Biden en Japanse premier: Korea moet kernwapenvrij worden

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en Japan blijven zich inzetten voor een compleet kernwapenvrij Korea. De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Yoshihide Suga hebben dat in een telefoongesprek bevestigd, meldt het Witte Huis.

4 uur geleden