Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

BRUSSEL (ANP) - De eerste Staat van de Unie-toespraak van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement is met een staande ovatie ontvangen. Ondanks felle kritiek van eurosceptische politici werd de 'Europese troonrede' toch vooral als "ambitieus" en "optimistisch" betiteld in het debat na haar speech en in reacties.

CDA-delegatieleidster Esther de Lange is blij dat investeringen in gezondheid en technologie werden genoemd. "De grote uitdaging voor komend jaar is hoe we samen werken aan het economisch herstel uit deze crisis", zegt ze. "Dus hebben we een strategische commissie nodig die zorgt voor het behoud van banen en een sterk en zelfstandig Europa. Dat betekent dat de EU moet kijken hoe we zélf belangrijke producten, zoals medicijnen, kunnen produceren en dat we voorop moeten lopen als het gaat om groene technologie."

"Met de aankondiging om het klimaatdoel voor 2030 op te hogen naar ten minste min 55 procent, zet de Europese Commissie een belangrijke stap", vindt GroenLinks-collega Bas Eickhout. "Maar of de EU echt snel genoeg richting een klimaatneutrale economie gaat, hangt volledig af of beloftes worden omgezet in ambitieuze wetten en regels." De toezegging van Von der Leyen om 30 procent van de Europese leningen voor het coronaherstelfonds van 750 miljard euro in groene obligaties te steken, juicht hij toe.

De PvdA-fractie is blij dat Von der Leyen voet bij stuk houdt en pleit voor wetgeving voor Europese minimumlonen, twittert Agnes Jongerius. Partijgenoot Kati Piri verwacht "duidelijke plannen" van de commissie om tragedies als het afgebrande vluchtelingenkamp op Lesbos "in de toekomst voor altijd te voorkomen". De commissie presenteert volgende week een nieuw asiel- en migratiepact. Volgens Malik Azmani (VVD) is "Europa verantwoordelijk om lijden te voorkomen. We kunnen niet wegkijken."

Derk Jan Eppink (FvD) vraagt zich af "wie alles gaat betalen". "De burger", zei hij. Eppink hekelde de plannen voor nieuwe belastingen. Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de EU "op te grote voet, zowel financieel als politiek, leeft". "De EU moet stoppen met opbouwen van mega-schulden, stoppen met het invoeren van Europese belastingen. Stoppen met Europese afspraken over een minimumloon."

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

3 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

4 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

6 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

9 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

11 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

12 uur geleden