Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

Lof en ergernis over 'ambitieuze' rede Von der Leyen

BRUSSEL (ANP) - De eerste Staat van de Unie-toespraak van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement is met een staande ovatie ontvangen. Ondanks felle kritiek van eurosceptische politici werd de 'Europese troonrede' toch vooral als "ambitieus" en "optimistisch" betiteld in het debat na haar speech en in reacties.

CDA-delegatieleidster Esther de Lange is blij dat investeringen in gezondheid en technologie werden genoemd. "De grote uitdaging voor komend jaar is hoe we samen werken aan het economisch herstel uit deze crisis", zegt ze. "Dus hebben we een strategische commissie nodig die zorgt voor het behoud van banen en een sterk en zelfstandig Europa. Dat betekent dat de EU moet kijken hoe we zélf belangrijke producten, zoals medicijnen, kunnen produceren en dat we voorop moeten lopen als het gaat om groene technologie."

"Met de aankondiging om het klimaatdoel voor 2030 op te hogen naar ten minste min 55 procent, zet de Europese Commissie een belangrijke stap", vindt GroenLinks-collega Bas Eickhout. "Maar of de EU echt snel genoeg richting een klimaatneutrale economie gaat, hangt volledig af of beloftes worden omgezet in ambitieuze wetten en regels." De toezegging van Von der Leyen om 30 procent van de Europese leningen voor het coronaherstelfonds van 750 miljard euro in groene obligaties te steken, juicht hij toe.

De PvdA-fractie is blij dat Von der Leyen voet bij stuk houdt en pleit voor wetgeving voor Europese minimumlonen, twittert Agnes Jongerius. Partijgenoot Kati Piri verwacht "duidelijke plannen" van de commissie om tragedies als het afgebrande vluchtelingenkamp op Lesbos "in de toekomst voor altijd te voorkomen". De commissie presenteert volgende week een nieuw asiel- en migratiepact. Volgens Malik Azmani (VVD) is "Europa verantwoordelijk om lijden te voorkomen. We kunnen niet wegkijken."

Derk Jan Eppink (FvD) vraagt zich af "wie alles gaat betalen". "De burger", zei hij. Eppink hekelde de plannen voor nieuwe belastingen. Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de EU "op te grote voet, zowel financieel als politiek, leeft". "De EU moet stoppen met opbouwen van mega-schulden, stoppen met het invoeren van Europese belastingen. Stoppen met Europese afspraken over een minimumloon."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Politie arresteert in Londen 32 demonstranten tegen lockdown

LONDEN (ANP/DPA/RTR) - De Londense politie heeft zaterdag in het centrum van de stad 32 personen gearresteerd tijdens een demonstratie tegen vaccinatie en corona-maatregelen, zoals afstand houden en mondkapjes dragen. Een groot aantal actievoerders weigerde Trafalgar Square te verlaten toen ze daartoe werden gemaand. Dat leidde tot "bakken vijandigheid en gewelddadigheden tegen agenten", schetste een politiecoördinator de situatie.

3 uur geleden
Opnieuw dagrecord corona in Frankrijk

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag wederom een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 13.498 vastgestelde infecties met het gevreesde virus bij, een paar honderd meer dan vrijdag.

4 uur geleden
'Amy Coney Barrett favoriet om Ginsburg op te volgen'

WASHINGTON (ANP) - Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep, is een van de belangrijkste favorieten om Ruth Bader Ginsburg op te volgen in het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat heeft NBC News zaterdag gemeld, met een beroep op drie bronnen. Volgens ingewijden, onder wie een functionaris van het Witte Huis, wordt "de komende dagen" een kandidaat gepresenteerd.

5 uur geleden
Ginsburg krijgt standbeeld in geboorteplaats New York

NEW YORK (ANP) - Ruth Bader Ginsburg, het vrijdag overleden lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, krijgt een standbeeld in de wijk Brooklyn in haar geboorteplaats New York. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York bekendgemaakt.

8 uur geleden
Opnieuw tientallen betogers opgepakt in Minsk

MINSK (ANP) - De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdagmiddag in Minsk opnieuw tientallen demonstranten opgepakt. Voor de zoveelste keer gingen vooral vrouwen in de hoofdstad de straat op om het aftreden te eisen van president Alexandr Loekasjenko, die vorig maand volgens hen de verkiezingsuitslag in zijn voordeel heeft veranderd.

10 uur geleden
Trump kondigt spoedige nominatie nieuwe opperrechter aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump wil snel een nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen aan de Senaat. Dat zei hij amper een dag na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg, het progressiefste lid van het hof. Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze kampte al tien jaar met verschillende vormen van kanker.

10 uur geleden
Taiwan beschuldigt China van schenden luchtruim

TAIPEI (ANP/DPA) - Chinese straaljagers hebben volgens het Taiwanese ministerie van Defensie voor de tweede dag op rij het luchtruim van de eilandstaat geschonden. Taiwan noemt het een provocatie. De actie valt samen met een bezoek van hoge Amerikaanse en Japanse functionarissen. Die zijn officieel op bezoek in Taiwan om de laatste eer te bewijzen aan oud-president Lee Teng-hui, die in juli overleed.

10 uur geleden