Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Loekasjenko beëdigd voor 6e termijn als president Wit-Rusland

Loekasjenko beëdigd voor 6e termijn als president Wit-Rusland

MINSK (ANP/RTR/AFP) - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is beëdigd voor een zesde termijn tijdens een geheime ceremonie zonder voorafgaande aankondiging. Dat meldde staatspersbureau Belta woensdag.

"Aleksandr Loekasjenko is aangetreden als president van Wit-Rusland. De inauguratieceremonie vond plaats in het Paleis van Onafhankelijkheid", meldde het persbureau. Andere persbureaus meldden dat de straten afgesloten waren toen Loekasjenko's colonne door de hoofdstad Minsk racete.

De ceremonie, die normaal van tevoren bekend zou worden gemaakt als een belangrijke staatsaangelegenheid, volgt op de omstreden verkiezingen van 9 augustus. Loekasjenko, aan de macht sinds 1994, claimde een verpletterende overwinning, maar de oppositie beschuldigde hem van massale verkiezingsfraude.

Sancties

Belta zei dat Loekasjenko zijn rechterhand op een kopie van de grondwet legde en de eed aflegde tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door enkele honderden mensen.

Wit-Rusland wordt geconfronteerd met het vooruitzicht van sancties van de VS en de Europese Unie vanwege de betwiste verkiezingen. Die werden gevolgd door hardhandig optreden door de veiligheidstroepen van Loekasjenko tegen protesten van de oppositie die zijn ontslag eisen.

Ongehoorzaamheidscampagne

Mensenrechtenonderzoeker Anaïs Marin van de Verenigde Naties zei vorige week dat meer dan 10.000 mensen "op gewelddadige wijze zijn gearresteerd" sinds de verkiezingen, met meer dan vijfhonderd meldingen van martelingen en duizenden die "hard zijn geslagen".

De Wit-Russische oppositiebeweging riep woensdag op tot een onmiddellijke burgerlijke ongehoorzaamheidscampagne nadat Aleksandr Loekasjenko als president was ingehuldigd.

Pavel Latushko, een lid van de coördinatieraad van de oppositie, zei op sociale media dat hij en zijn bondgenoten nooit zouden accepteren wat hij de vervalste verkiezingsoverwinning van Loekasjenko noemde. Hij eiste dat er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.

Meer uit Buitenland

Israëlische president Herzog bedankt militairen, burgers en de VS

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft de militairen en burgers in het land en de VS bedankt voor hun inzet bij de Iraanse aanvallen op Israël. Hij sprak zijn dank uit aan "een coalitie van naties geleid door de VS en president Biden".

10 minuten geleden
Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

40 minuten geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

46 minuten geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

54 minuten geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

1 uur geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden
EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

1 uur geleden