Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lockdown Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent is gevaccineerd

Lockdown Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent is gevaccineerd

WELLINGTON (ANP) - De lockdown die momenteel van kracht is in delen van Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Premier Jacinda Ardern maakte vrijdag (lokale tijd) bekend dat de huidige waarschuwingsniveaus vervangen worden door een nieuw soort stoplichtsysteem.

Momenteel is ruim 68 procent van de Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd, 86 procent heeft één prik gehad. Alleen in regio's waar meer dan 90 procent volledig gevaccineerd is wordt het nieuwe stoplichtsysteem ingevoerd en eindigt de lockdown. "Volledig gevaccineerd kunnen dan weer samenkomen met vrienden en familie en naar bars en restaurants gaan", aldus Ardern.

Als de premier er inderdaad in slaagt 90 procent van de bevolking een prik te laten halen is Nieuw-Zeeland een van de meest gevaccineerde landen ter wereld. "We vinden zo een evenwicht tussen heropenen en het veilig houden van onze bevolking", vertelde Ardern.

Sinds het begin van de pandemie wist Nieuw-Zeeland het coronavirus succesvol te elimineren, waardoor er slechts 28 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Een recente uitbraak met de Delta-variant van het virus kregen de autoriteiten echter niet onder controle en miljoenenstad Auckland en enkele naburige regio's bevinden zich inmiddels al ruim twee maanden in lockdown.

Vanuit de oppositie en de bevolking wordt de druk om de maatregelen te versoepelen en de landsgrenzen te openen alsmaar groter. Op een reisbubbel met Australië na, die eerder dit jaar enkele maanden standhield, is Nieuw-Zeeland al anderhalf jaar hermetisch afgesloten van de rest van de wereld. Alleen staatsburgers en buitenlanders met een geldig visum mogen naar Nieuw-Zeeland reizen, zij moeten bij aankomst twee weken in hotelquarantaine.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

1 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

6 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

7 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

12 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

13 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

14 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

14 uur geleden