Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lockdown Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent is gevaccineerd

Lockdown Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent is gevaccineerd

WELLINGTON (ANP) - De lockdown die momenteel van kracht is in delen van Nieuw-Zeeland eindigt pas als 90 procent van de inwoners volledig gevaccineerd is. Premier Jacinda Ardern maakte vrijdag (lokale tijd) bekend dat de huidige waarschuwingsniveaus vervangen worden door een nieuw soort stoplichtsysteem.

Momenteel is ruim 68 procent van de Nieuw-Zeelanders volledig gevaccineerd, 86 procent heeft één prik gehad. Alleen in regio's waar meer dan 90 procent volledig gevaccineerd is wordt het nieuwe stoplichtsysteem ingevoerd en eindigt de lockdown. "Volledig gevaccineerd kunnen dan weer samenkomen met vrienden en familie en naar bars en restaurants gaan", aldus Ardern.

Als de premier er inderdaad in slaagt 90 procent van de bevolking een prik te laten halen is Nieuw-Zeeland een van de meest gevaccineerde landen ter wereld. "We vinden zo een evenwicht tussen heropenen en het veilig houden van onze bevolking", vertelde Ardern.

Sinds het begin van de pandemie wist Nieuw-Zeeland het coronavirus succesvol te elimineren, waardoor er slechts 28 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Een recente uitbraak met de Delta-variant van het virus kregen de autoriteiten echter niet onder controle en miljoenenstad Auckland en enkele naburige regio's bevinden zich inmiddels al ruim twee maanden in lockdown.

Vanuit de oppositie en de bevolking wordt de druk om de maatregelen te versoepelen en de landsgrenzen te openen alsmaar groter. Op een reisbubbel met Australië na, die eerder dit jaar enkele maanden standhield, is Nieuw-Zeeland al anderhalf jaar hermetisch afgesloten van de rest van de wereld. Alleen staatsburgers en buitenlanders met een geldig visum mogen naar Nieuw-Zeeland reizen, zij moeten bij aankomst twee weken in hotelquarantaine.

Meer uit Buitenland

Duitse minister over politiek geweld: harder straffen onvoldoende

BERLIJN (ANP/DPA) - Strenger straffen is niet voldoende om de toenemende agressie tegen politici tegen te gaan. Dat stelt de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann, nadat in de afgelopen weken meerdere Duitse politici gewond zijn geraakt bij aanvallen.

33 minuten geleden
UNRWA schat dat 110.000 mensen Rafah hebben verlaten

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schat dat ongeveer 110.000 mensen Rafah in het zuiden van de Gazastrook hebben verlaten. Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. Deze oproep was gericht aan 100.000 mensen, aldus Israël.

1 uur geleden
Thailand telt nu al meer doden door zonnesteek dan in 2023

BANGKOK (ANP/AFP) - In Thailand zijn dit jaar 61 personen overleden na het oplopen van een zonnesteek. Dat is nu al meer dan in heel 2023, toen 37 sterfgevallen werden geregistreerd. Het land kampt de afgelopen weken met ongebruikelijk hoge temperaturen.

1 uur geleden
Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen

CAÏRO (ANP/AFP) - Bemiddelaar Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid.

2 uur geleden
Mexico kampt met 159 natuurbranden tijdens hittegolf

MEXICO-STAD (ANP/BLOOMBERG) - Mexico bestrijdt 159 natuurbranden door het hele land. Het land kampt met een hittegolf, de tweede dit jaar. Volgens de nationale weerdienst van Mexico kan het in zeker twaalf staten heter gaan worden dan 45 graden. Andere delen van het land kunnen temperaturen tegemoet zien van boven de 30 graden.

3 uur geleden
Netanyahu: ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten

JERUZALEM (ANP) - Israël zal zich "met hand en tand" verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. Dit liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder dat de Verenigde Staten geen wapens meer aan Israël leveren als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

4 uur geleden
Defensieminister: misschien ook geen Duitse wapens voor Israël

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zei donderdag dat Berlijn overweegt om geen wapens meer aan Israël te leveren. Aanleiding was de uitspraak van de Amerikaanse president Joe Biden dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

5 uur geleden