Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lockdown in westen Australië na eerste coronageval in maanden

Lockdown in westen Australië na eerste coronageval in maanden

PERTH (ANP) - In de grootste deelstaat van Australië is voor het eerst in ongeveer 10 maanden vastgesteld dat iemand lokaal besmet is geraakt met het coronavirus. Het gaat om een beveiliger die werkt bij een hotel waar mensen in quarantaine zitten, berichten Australische media. De miljoenenstad Perth en andere gebieden in Western Australia gaan nu in lockdown.

De lockdown heeft tot gevolg dat inwoners van zondagavond tot vrijdagavond in principe binnen moeten blijven. Ze mogen hun woning alleen verlaten als ze daar een geldige reden voor hebben. Ook moeten veel bedrijven dicht. Ziekenhuizen en verpleeghuizen mogen geen bezoekers meer toelaten.

"Ik weet dat dit schokkend zal zijn voor veel inwoners van West-Australië", erkende premier Mark McGowan. "We mogen niet vergeten hoe snel dit virus zich kan verspreiden en hoe verwoestend de gevolgen kunnen zijn." Hij benadrukte ook dat inwoners niet hoeven te hamsteren. Boodschappen doen bij de supermarkt blijft toegestaan en volgens McGowan raakt ook het toiletpapier niet op.

Lange rijen

Niet alle inwoners van Western Australia gaven gehoor aan die oproep. Veel inwoners van Perth probeerden snel nog even naar de supermarkt te gaan. Op sociale media verschenen foto's van en video's van lange rijen en grote drukte bij winkels.

De besmette beveiliger had zich op 28 januari ziek gemeld. Hij testte later positief op het virus. De twintiger werkte op een verdieping van het hotel waar ook een persoon positief heeft getest op de Britse variant van het coronavirus. Die wordt gezien als extra besmettelijk. De autoriteiten houden er rekening mee dat de beveiliger mogelijk ook mensen in zijn omgeving heeft besmet.

Meer uit Buitenland

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

KYIV (ANP/RTR) - In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken. De autoriteiten in hoofdstad Kyiv stellen dat in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan dertig door Rusland afgevuurde raketten en drones zijn neergehaald. Die zouden tegelijkertijd richting Oekraïne zijn gelanceerd.

3 uur geleden
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou waarschijnlijk grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt.

3 uur geleden
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden als rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in "systematisch oneerlijke processen" werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.

5 uur geleden
Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

10 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

12 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

13 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

14 uur geleden