Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lockdown afgekondigd voor delen van Shanghai wegens corona

Lockdown afgekondigd voor delen van Shanghai wegens corona

SHANGHAI (ANP/RTR) - De Chinese autoriteiten hebben tot strenge maatregelen besloten omdat het coronavirus ook Shanghai in zijn greep dreigt te krijgen. Voor twee districten van de havenstad met 26 miljoen inwoners is een lockdown afgekondigd om verdere besmetting tegen te gaan.

Het stadsdeel Pudong, ten oosten van de Huangpu-rivier, gaat vanaf maandagochtend 5 uur voor vijf dagen op slot. Tevens is er opdracht gegeven de mensen in het gebied massaal te testen. Vanaf vrijdag tot en met 5 april geldt de sluiting ook voor Puxi, aan de andere kant van de rivier.

Gedurende lockdown ligt het openbaar vervoer stil, varen er geen veerboten en rijden er ook geen taxi's. Bedrijven moeten hun personeel weer van huis uit laten werken of dat bijvoorbeeld onderbrengen in een afgesloten fabriekscomplex.

Verrassing

De radicale stap is ingegeven door het snel toenemende aantal infectiegevallen in Shanghai, waar de situatie het meest verontrustend wordt geacht, evenals in de provincie Jilin, in het noordoosten van China. Zaterdag meldde Beijing in totaal zo'n 5500 nieuwe besmettingen, de meeste overigens asymptomatisch. Niettemin is iedereen in quarantaine gegaan. Shanghai rapporteerde een toename van ruim 2600 besmettingen en 47 daadwerkelijk zieke mensen.

De overheid probeerde tot dusver verstrekkende uitgaansverboden te voorkomen met een "dynamische zero-Covid strategie", ofwel tijdelijke afsluiting van afzonderlijke woonblokken en een omvangrijk testprogramma. Het besluit van zondag voor Shanghai kwam dan ook als een verrassing.

Meer uit Buitenland

EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

49 minuten geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

1 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geƫscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

2 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniƫrs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

4 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

5 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

9 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

9 uur geleden