Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LNV: er moet grotere reductie stikstof plaatsvinden

LNV: er moet grotere reductie stikstof plaatsvinden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "druk bezig" met de stikstofreductie, maar erkent dat Nederland nog niet staat waar het zou moeten staan. Dat zegt het ministerie van Landbouw en Natuur in reactie op het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin staat dat de uitstoot van ammoniak - voor het grootste deel afkomstig van de landbouw - te hoog blijft.

Voorlopig haalt het kabinet niet het doel om in 2030 de stikstofuitstoot rond natuurgebieden drastisch te verminderen, zegt het PBL in het dinsdag gepubliceerde rapport. De komende zeven jaar moet de ammoniakuitstoot nog zeker met 18 tot 33 kiloton extra worden verlaagd om het doel te halen, stelt het planbureau na berekeningen. Het kabinet wil dit bereiken via het aangekondigde Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), maar deze plannen waren voor het planbureau nog niet concreet genoeg om door te rekenen.

Het PBL heeft de voor 1 mei 2022 aangekondigde kabinetsplannen meegenomen, maar de plannen van daarna niet. Het kabinet vindt het dan ook een voorbarige conclusie dat het tekortschiet, gevraagd naar de acties van het kabinet tussen 2019 en 2022. Dat is de periode na het oordeel van de Raad van State in 2019, die toen de Nederlandse stikstofaanpak van tafel veegde omdat die niet voldeed aan natuurbeschermingsregels in de Europese richtlijn. De nieuwste stikstofplannen van het kabinet zijn nog niet door het Planbureau doorgerekend.

Regelingen voor piekbelasters

"We hebben doelen voor 2025 en 2030 en daar werken we met een (integrale) aanpak naar toe. Daarnaast is de geraamde ammoniak richting 2030 wel gedaald met enkele kilotonnen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

"Uiteraard is dat nog niet waar we willen staan: er moet echt nog een veel grotere reductie plaatsvinden", zegt de woordvoerder. Het gaat daarbij om zo'n 45 kiloton ammoniak. "Vandaar is er de afgelopen jaren veel gedaan vanuit het kabinet om de uitstoot aan te pakken en heeft het kabinet recent plannen aangekondigd waar we druk mee bezig zijn."

Zo komen er dit jaar regelingen voor de zogenoemde piekbelasters, zegt de woordvoerder. "De provincies werken gebiedsprogramma’s uit waardoor gebiedsgericht de uitstoot kan worden verminderd voor 2030." Die programma's moeten samenkomen in het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Meer uit Politiek

Dijkgraaf: onder druk stoppen samenwerking met Israël onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vindt "het niet wenselijk" als onderwijsinstellingen hun samenwerking met instellingen in het buitenland stopzetten als er sprake is van druk, intimidatie of dreiging van demonstranten. In een Kamerbrief over de pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten benadrukt hij dat onderwijsinstanties het recht en ook de vrijheid hebben om zelf een afweging te maken over hun relaties. Binnen de academische gemeenschap moet en kan daar wel "een open en stevige discussie" over zijn, stelt de minister.

1 dag geleden
Partijen dicht bij akkoord over verdeling kabinetsposten

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB zijn nog niet klaar met de verdeling van de kabinetsposten, maar ze zijn er al wel bijna uit. Rond de kringen van de formatie klinken daarover optimistische geluiden. "Het was een goede gespreksdag", wilde beoogd premier Dick Schoof vrijdag alleen kwijt na een nieuwe dag van overleg.

1 dag geleden
Bruins Slot: VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

PRAAG (ANP) - Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

1 dag geleden
Minister: harder ingrijpen tegen zoetwatertekorten onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Onder meer de landbouw, industrie en scheepvaart krijgen de komende decennia te maken met ingrijpendere maatregelen om toenemende zoetwatertekorten tegen te gaan. Dat meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Stemhulpen veel vaker ingevuld dan bij Europese verkiezingen 2019

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen zijn de stemhulpen al vele malen vaker geraadpleegd dan tijdens de laatste verkiezingen in 2019. De StemWijzer is tot nu toe bijna 640.000 keer volledig ingevuld, het Kieskompas werd 100.000 keer afgerond. In 2019 stond de teller een week voor de gang naar de stembus respectievelijk op ruim 353.000 en 30.000.

1 dag geleden
Kabinet omarmt alternatief toeslagenherstel pas na aanpassingen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet ziet nog haken en ogen aan een alternatieve methode om gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Om de uitkomsten van deze werkwijze navolgbaar en uitlegbaar te houden, zijn aanpassingen noodzakelijk. Dat meldt demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Duitse minister: NAVO-overleg helpt erg bij uitsluitsel voor Rutte

PRAAG (ANP) - De bijeenkomst van buitenlandministers van de NAVO-landen van vrijdag helpt erg om het eens te worden over de mogelijke benoeming van Mark Rutte tot NAVO-topman, denkt de Duitse minister Annalena Baerbock. Drie lidstaten steunen Rutte nog niet, maar zulk overleg binnenskamers is "heel, heel behulpzaam" om overeenstemming te vinden.

1 dag geleden