Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LNV: er moet grotere reductie stikstof plaatsvinden

LNV: er moet grotere reductie stikstof plaatsvinden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "druk bezig" met de stikstofreductie, maar erkent dat Nederland nog niet staat waar het zou moeten staan. Dat zegt het ministerie van Landbouw en Natuur in reactie op het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin staat dat de uitstoot van ammoniak - voor het grootste deel afkomstig van de landbouw - te hoog blijft.

Voorlopig haalt het kabinet niet het doel om in 2030 de stikstofuitstoot rond natuurgebieden drastisch te verminderen, zegt het PBL in het dinsdag gepubliceerde rapport. De komende zeven jaar moet de ammoniakuitstoot nog zeker met 18 tot 33 kiloton extra worden verlaagd om het doel te halen, stelt het planbureau na berekeningen. Het kabinet wil dit bereiken via het aangekondigde Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), maar deze plannen waren voor het planbureau nog niet concreet genoeg om door te rekenen.

Het PBL heeft de voor 1 mei 2022 aangekondigde kabinetsplannen meegenomen, maar de plannen van daarna niet. Het kabinet vindt het dan ook een voorbarige conclusie dat het tekortschiet, gevraagd naar de acties van het kabinet tussen 2019 en 2022. Dat is de periode na het oordeel van de Raad van State in 2019, die toen de Nederlandse stikstofaanpak van tafel veegde omdat die niet voldeed aan natuurbeschermingsregels in de Europese richtlijn. De nieuwste stikstofplannen van het kabinet zijn nog niet door het Planbureau doorgerekend.

Regelingen voor piekbelasters

"We hebben doelen voor 2025 en 2030 en daar werken we met een (integrale) aanpak naar toe. Daarnaast is de geraamde ammoniak richting 2030 wel gedaald met enkele kilotonnen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

"Uiteraard is dat nog niet waar we willen staan: er moet echt nog een veel grotere reductie plaatsvinden", zegt de woordvoerder. Het gaat daarbij om zo'n 45 kiloton ammoniak. "Vandaar is er de afgelopen jaren veel gedaan vanuit het kabinet om de uitstoot aan te pakken en heeft het kabinet recent plannen aangekondigd waar we druk mee bezig zijn."

Zo komen er dit jaar regelingen voor de zogenoemde piekbelasters, zegt de woordvoerder. "De provincies werken gebiedsprogramma’s uit waardoor gebiedsgericht de uitstoot kan worden verminderd voor 2030." Die programma's moeten samenkomen in het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Meer uit Politiek

Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door. Debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij gaan daardoor voorlopig niet door.

9 minuten geleden
Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

27 minuten geleden
Van der Plas naar Brussel, maar loopt Eurocommissaris mis

BRUSSEL (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas gaat woensdag in Brussel langs bij de Europese Commissie. Ze hoopt die te bewegen om Nederlandse boeren toch meer ruimte te laten voor bijvoorbeeld het uitrijden van mest. Maar ze loopt de verantwoordelijk Eurocommissaris mis.

29 minuten geleden
FVD 'geschokt' na huiszoeking bij medewerker Europarlementariër

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie is "vanzelfsprekend geschokt" door het nieuws dat de politie in Brussel huiszoeking heeft gedaan bij een medewerker van scheidend Europarlementariër Marcel de Graaff. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De zaak heeft volgens De Graaff in ieder geval niets met hem te maken.

50 minuten geleden
Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

3 uur geleden
Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

20 uur geleden