Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Liz Truss nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Liz Truss nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/RTR) - Buitenlandminister Liz Truss volgt Boris Johnson op als premier van het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieve Partij heeft bekendgemaakt dat zij oud-minister Rishi Sunak (Financiën) heeft verslagen in de interne leiderschapsverkiezing en daardoor automatisch premier wordt. Truss kreeg 57 procent van de stemmen van de Conservatieve leden.

Truss zei na de bekendmaking van de uitslag "vereerd" te zijn. Ze dankte haar tegenstander Sunak, maar ook haar voorganger Johnson. Ze bewierookte Johnson vanwege zijn rol tijdens de Brexit, de coronavaccinatiecampagne en de oorlog in Oekraïne. Truss beloofde de Britten die op hem hebben gestemd niet teleur te stellen. Truss wil regeren "als een Conservatief" en gaat voor een "grootse overwinning voor de Conservatieve Partij in 2024" bij de volgende landelijke verkiezingen.

Johnson dient naar verwachting dinsdag zijn ontslag in bij koningin Elizabeth, waarna het staatshoofd Truss zal ontvangen. Dit gebeurt vanwege de gezondheid van de koningin niet op Buckingham Palace, maar in het Schotse Balmoral Castle. Truss wordt de derde vrouwelijke premier van het VK, na haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Grote uitdaging

De 47-jarige Truss staat direct voor een grote uitdaging vanwege de zware economische situatie in het land. De inflatie is er het hoogst van West-Europa en veel Britten hebben last van de stijgende prijzen van energie en levensmiddelen. Truss heeft aangekondigd snel met een nieuw economisch plan te komen om de problemen aan te pakken. Truss zei bij haar overwinningsspeech dat ze met een "gewaagd plan" zal komen om de belastingen te verlagen en de economie te laten groeien.

Johnson kondigde twee maanden geleden aan terug te treden nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Na een reeks schandalen kreeg hij begin juli te maken met een massale leegloop van zijn regering. Truss diende als buitenlandminister in zijn kabinet en bleef hem tijdens de regeringscrisis trouw. Sunak nam juist wel afstand van Johnson en trad terug als minister van Financiën.

Nadat Johnson zei te vertrekken dienden zich meerdere kandidaten aan om de nieuwe premier te worden. Na een aantal stemrondes onder de Conservatieve parlementariërs bleven er twee kandidaten over. Het was in de laatste ronde aan de leden van de partij om te kiezen tussen Truss en Sunak. Van de 172.000 stemgerechtigden heeft 82,6 procent zijn of haar stem uitgebracht. Truss kreeg 57 procent van de stemmen en volgens deskundigen valt dat tegen. Ze stond de hele zomer al voor in de peilingen en leek te kunnen rekenen op de steun van zo'n 66 procent van de stemgerechtigden.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

2 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

3 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

6 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

7 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

7 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

8 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

8 uur geleden