
Litouwen: China werkt aan boycot door multinationals
VILNIUS (ANP/RTR) - China heeft multinationals gezegd hun banden met Litouwen te verbreken, op straffe van uitsluiting van de Chinese markten. Dat zeggen een hoge Litouwse overheidsfunctionaris en de industriekoepel van het Baltische land. Beijing en Litouwen zijn in een rel verwikkeld sinds de EU-staat Taiwan toestond een ambassade te openen in hoofdstad Vilnius.
China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en probeert de eilandstaat diplomatiek te isoleren. Overheden die nauwe banden willen aangaan met Taiwan worden regelmatig onder druk gezet door de Chinese regering of krijgen te maken met tegenmaatregelen.
Taiwan heeft weliswaar ook diplomatieke kantoren in andere Europese landen en de Verenigde Staten, maar die zijn vernoemd naar hoofdstad Taipei. Zo wordt niet verwezen naar het eiland zelf. Dat ligt anders in Litouwen, waar de nieuwe diplomatieke post wel de naam Taiwan gebruikt. China reageerde daar eerder dit jaar al woedend op en riep zijn ambassadeur terug uit Litouwen.
Fonds
Volgens viceminister Mantas Adomenas (Buitenlandse Zaken) heeft China multinationals gewaarschuwd dat de Chinese markt voor hen op slot gaat, als zij Litouwse goederen inkopen. "We hebben gezien dat sommige bedrijven contracten met Litouwse leveranciers opzeggen", zei Adomenas, die niet toelichtte om welke bedrijven het gaat. Ook de Litouwse import vanuit China zou doelwit zijn geworden, onder meer door exportkredietgaranties stop te zetten.
Litouwen is nu van plan een fonds op te zetten om bedrijven te ontzien. De overheid is in gesprek met de sector over het aanbieden van financiële steun als leningen, zegt een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Litouwen heeft ook bij de Europese Commissie aangeklopt voor hulp in het dispuut met China. "Wij zullen niet buigen voor deze druk", zei Adomenas. "Wat wij besluiten te doen, door Taiwan Taiwan te noemen, is aan Litouwen, niet aan Beijing."
Meer uit Buitenland
DEN HAAG (ANP) - NAVO-landen hebben dit jaar al meer dan 35 miljard euro bijeengebracht aan militaire steun voor Oekraïne, zegt NAVO-chef Mark Rutte. Ze zouden daarmee goed op weg zijn om de vorig jaar beloofde 40 miljard te halen.
21 minuten geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse legerleider Abdolrahim Mousavi heeft een "krachtig optreden" aangekondigd na Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties. Hij zei op de staatstelevisie dat "deze misdaad niet onbeantwoord zal blijven".
21 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA/AFP) - Duitsland wil zijn defensie-uitgaven gestaag verhogen tot 3,5 procent van de nationale economie in 2029, melden regeringsbronnen kort voor de presentatie van de Duitse begrotingsplannen en aan de vooravond van de NAVO-top in Den Haag.
26 minuten geledenTOKIO (ANP/RTR) - De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft terughoudend gereageerd na berichten dat de VS ook hun Aziatische bondgenoten oproepen om 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden. "We moeten ons niet blindstaren op een numeriek doel voor het defensiebudget, zoals de omvang in verhouding tot het bbp", zei de premier op een persconferentie.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De NAVO maakt geen uitzondering voor Spanje, houdt secretaris-generaal Mark Rutte vol, ook al beweert dat land van wel. Spanje heeft niet genoeg aan een defensiebudget van 2,1 procent om aan zijn NAVO-verplichtingen te voldoen, stelt Rutte.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte vindt dat Iran geen kernwapens mag ontwikkelen. Hij reageerde daarmee op de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire faciliteiten in de nacht van zaterdag op zondag.
1 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper gaat de actiegroep Palestine Action verbieden op basis van antiterrorismewetten. Hierdoor wordt het een strafbaar feit om lid te zijn van de beweging. Leden van de pro-Palestijnse groep beschadigden vorige week twee Britse militaire vliegtuigen, uit protest tegen de steun van Londen aan Israël.
1 uur geleden