Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Litouwen bevestigt handelssancties tegen Kaliningrad

Litouwen bevestigt handelssancties tegen Kaliningrad

VILNIUS (ANP/RTR) - Litouwen heeft de boycot op de doorvoer van goederen van en naar de Russische enclave Kaliningrad bevestigd. De maatregel, conform de Europese richtlijnen, gaat zaterdagnacht in. Het gaat onder meer om grondstoffen en apparatuur die op de sanctielijst van de Europese Unie staan. Die is opgesteld tegen Rusland wegens de inval in Oekraïne.

Het nieuws over de boycot werd vrijdagavond naar buiten gebracht door de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alichanov. Hij zei een brief van de Litouwse spoorwegen te hebben gekregen waarin dat werd aangekondigd. Volgens hem zal ongeveer 50 procent van de import over land worden tegengehouden, waaronder kolen, metalen, bouwmateriaal en geavanceerde technologie.

Alichanov zei tegen de inwoners van het Russische gebied aan de Oostzee, dat volledig ingeklemd ligt tussen Litouwen en Polen, dat het niet nodig is naar de winkels te rennen voor paniekaankopen. Er zijn al twee schepen onderweg om de gewenste benodigdheden op te halen in Sint-Petersburg. Voor het eind van het jaar komen er op deze route nog zeven vrachtboten bij.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

2 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

5 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

5 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

8 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

8 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

9 uur geleden