Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lisa Loeb wint 'hoogbegaafdenprijs' Impact Award

Lisa Loeb wint 'hoogbegaafdenprijs' Impact Award

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretière, zangeres, presentatrice en schrijfster Lisa Loeb wint dit jaar de Mensa Fonds Impact Award. Deze 'hoogbegaafdenprijs' wint ze omdat ze "met humor en openheid onderwerpen als de positie van (slimme) vrouwen en geestelijke gezondheid" bespreekbaar maakt, aldus de jury.

Loeb won in 2021 het populaire televisieprogramma De Slimste Mens. Daarin merkte zij "dat slim zijn voor vrouwen niet vanzelfsprekend is". De jury waardeert met de prijs de open manier waarin ze daarmee omging in het programma. Loeb hoopt een goede ambassadeur voor hoogbegaafden en dan vooral voor hoogbegaafde vrouwen te zijn, zo reageert de "dankbaar en vereerde" winnares in een verklaring.

De Impact Award wordt voor de derde keer uitgereikt. Dat gebeurt op zondag 10 april in De Balie in Amsterdam. Eerdere winnaars waren presentator Diederik Jekel en hoogleraar en tegenwoordig minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf.

Het Mensa Fonds reikt dit jaar voor de negende keer prijzen uit aan mensen of organisaties die het verschil maken met of voor hoogbegaafden. Dit jaar zijn er nog twee andere categorieën naast de Impact Award. Op de Uitblinker Award, voorgedragen door publiek en winnaar gekozen door de jury, maken kans: de Iraanse hoogleraar aan de TU Eindhoven Masi Mohammadi, Waag-directeur Marleen Stikker en wetenschapsredacteur van de Volkskrant George van Hal.

Hoogbegaafd de Podcast van Kristel van Eijk, de Week van de Hoogbegaafdheid van Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer en het bedrijf De Jonge Strateeg van Robin Zwiers maken kans op de Publieks Award. De winnaar daarvan wordt via publieksstemming bepaald.

Meer uit Binnenland

Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

1 uur geleden
Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

8 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

8 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

8 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

9 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

10 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

10 uur geleden