Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lira verder omlaag na islamverwijzing Erdogan over lage rentes

Lira verder omlaag na islamverwijzing Erdogan over lage rentes

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse munt heeft weer een nieuw dieptepunt bereikt. Dat gebeurde nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofde de rentes te zullen blijven verlagen. Daarbij verwees hij naar islamitische voorschriften als basis voor zijn beleid.

De lira verzwakte zo'n 8 procent ten opzichte van de dollar en de euro. Dat betekende de vijfde dag op rij dat de munt aan waarde verloor. In de voorbije drie maanden is de lira 50 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Voor het eerst zijn er daardoor meer dan 20 lira nodig om een euro te kopen. Voor de dollar nadert de grens van 18 lira.

"Wat het is? We verlagen de rente. Verwacht niet iets anders van mij," zei Erdogan zondag op televisie "Als moslim zal ik blijven doen wat vereist is." Daarbij maakte Erdogan gebruik van een Arabisch woord dat in het Turks wordt gebruikt om te verwijzen naar de islamitische leer. Het is de tweede keer in een maand dat Erdogan zich beroept op religie om de huidige monetaire houding te rechtvaardigen.

De noodrem

De inflatie in Turkije is zeer hoog, maar onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Erdogan ziet de rente het liefst zo laag mogelijk omdat hij gelooft dat een hoge rente zorgt voor hogere prijzen. Gebruikelijk beleid van economen is juist het verhogen van de rente om de inflatie in bedwang te krijgen. De grootste bedrijvenlobby van Turkije riep de president eerder al op te stoppen met zijn omstreden rentebeleid omdat dat de economie grote schade toebrengt.

Gedurende de handelsdag maandag werd de aandelenbeurs van Istanbul automatisch stilgelegd omdat de graadmeter 5 procent in de min kwam te staan. Vrijdag werd ook al twee keer automatisch de noodrem van het handelssysteem geactiveerd omdat de verliezen te groot werden.

Meer uit Financieel

IEA rekent op recordtoename hernieuwbare energie in 2023

PARIJS (ANP) - Wereldwijd komt er dit jaar een recordhoeveelheid aan nieuwe zonnepanelen, windmolens en andere bronnen van hernieuwbare energie bij. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Voor een deel gaat het om inhaalprojecten, nadat projecten de afgelopen jaren vertraging opliepen door toeleveringsproblemen en coronalockdowns in China.

8 minuten geleden
UWV: groei werkgelegenheid in Nederland vertraagt volgend jaar

AMSTERDAM (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in Nederland zal dit jaar nog licht doorzetten, maar volgend jaar bijna stilvallen. Dat voorspelt het UWV in zijn arbeidsmarktprognose. De oorzaak ligt volgens de uitkeringsinstantie bij de krapte op de arbeidsmarkt en de lagere economische groei.

9 minuten geleden
Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

39 minuten geleden
NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar ruim 27 miljard euro, heeft Nationale-Nederlanden (NN) uitgerekend. Dat is 9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Volgens een nieuw rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten.

1 uur geleden
Personeel autofabriek VDL Nedcar gaat voor de zesde keer staken

BORN (ANP) - Medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen donderdag opnieuw 24 uur het werk neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd, die daarmee een beter sociaal plan willen afdwingen. Het is de zesde door de bonden uitgeroepen stakingsdag inmiddels.

1 uur geleden
Acceptgiro na 46 jaar dienst niet meer in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De acceptgiro is sinds deze donderdag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn.

1 uur geleden
CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

DEN HAAG (ANP) - De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen. Inmiddels stijgt de omzet in die sector al twee jaar op rij met dubbele cijfers, aldus het CBS.

5 uur geleden