Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Liquidatieproces Marengo begint in hoger beroep

Liquidatieproces Marengo begint in hoger beroep

SCHIPHOL (ANP) - Het hoger beroep in het omvangrijke liquidatieproces Marengo begint maandag. Iets minder dan zes weken geleden werden drie verdachten, onder wie Ridouan Taghi, door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank noemde Taghi (46) "de enige" en "onbetwiste" leider van een criminele organisatie die zich bezighield met "nietsontziend ontwrichtend geweld".

Van de zeventien verdachten die bij de rechtbank terechtstonden, is bij veertien hoger beroep ingesteld. Het gaat onder anderen om de drie met een levenslange veroordeling en kroongetuige Nabil B. Hij kreeg tien jaar cel na strafvermindering in ruil voor de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd.

De zittingen deze week vinden plaats in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gerechtshof wil in deze beginfase onder meer inventariseren wat de omvang gaat worden en naar praktische kwesties kijken. De advocaten van Taghi en de broers Saïd en Mohamed R. hebben al aangegeven het woord te willen voeren. Saïd is ook tot levenslang veroordeeld, Mohamed tot 27 jaar, nadat er levenslang tegen hem was geëist.

Tot in ieder geval eind dit jaar zijn blokken van zittingsdagen ingepland. Het is nog niet duidelijk hoe lang het hoger beroep zal duren. De zaak duurde bij de rechtbank bijna zes jaar. Dat was te lang, zei de voorzitter tijdens de uitspraak.

Het omvangrijke proces gaat over zes moorden en meerdere moordpogingen.

Meer uit Binnenland

Grote brand bij bedrijf Oss nog steeds niet geblust na 24 uur

OSS (ANP) - De grote brand bij distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na 24 uur nog steeds niet onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer is er al sinds vrijdagochtend 04.30 uur aan het blussen. De brand is in de loop van vrijdagavond alleen maar groter geworden.

34 minuten geleden
Meer aandacht voor veiligheid tijdens dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - In heel Nederland zijn zaterdag bijeenkomsten en plechtigheden in verband met dodenherdenking. Om 20.00 uur is het twee minuten stil om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen om de kans op protestacties of verstoringen te verkleinen. Zo wordt er met een reserveringssysteem gewerkt en worden alle aanwezigen bij aankomst gefouilleerd.

49 minuten geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

51 minuten geleden
Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

UTRECHT (ANP) - De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen.

7 uur geleden
Nieuwe regering Sint-Maarten beëdigd, vragen over lange screening

PHILIPSBURG (ANP) - Op Sint-Maarten is vrijdagochtend (lokale tijd) de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.

9 uur geleden
Bloemen, knuffels en kaarsen bij wake voor Gaza in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen mensen zijn vrijdagavond samengekomen in Amsterdam voor een herdenking en wake voor Gaza en de Holocaust. Bij het Homomonument op de Westermarkt hebben ze een hoop bloemen en knuffels neergelegd en er zijn kaarsen aangestoken.

10 uur geleden
Oekraïners en asielzoekers bij dodenherdenkingen

DEN HAAG (ANP) - In meerdere plaatsen worden asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen betrokken bij de dodenherdenkingen zaterdag. Ze dragen gedichten voor, zingen liederen of leggen kransen.

11 uur geleden