
Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA
DEN BOSCH (ANP) - GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet. Maar er leven ook zorgen over de steeds innigere linkse samenwerking. Dat werd duidelijk tijdens een gesprek tussen leden van GroenLinks op het partijcongres, dat voor het eerst gehouden werd tegelijk met dat van de PvdA op nagenoeg dezelfde locatie.
"Fundamentele verschillen van mening zijn er eigenlijk niet", zo probeerde fractievoorzitter in de senaat Paul Rosenmöller een van de zorgen bij zijn achterban weg te nemen. Alleen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) "was een issue" in de achterliggende periode. GroenLinks was uit duurzaamheidsoverwegingen tegen maar de senaatsfractie van de PvdA stemde voor. De sociaaldemocraten hadden volgens Rosenmöller dezelfde zorgen maar hebben "een andere afweging" gemaakt.
In een zaaltje waar ruim honderd, veelal kritische leden zich hadden verzameld, werd die bewering met de nodige scepsis ontvangen. Veel van de aanwezige GroenLinksers zijn bang dat de ideologische verschillen met de sociaaldemocraten van de PvdA straks helemaal niet meer zichtbaar zullen zijn. "Wordt groen niet zachtgroen, en rood niet zachtrood?" zo verwoordt een van hen die zorg.
Zeggenschap
Een aantal lokale afdelingen wil zelf zeggenschap houden over wel of geen samenwerking met de PvdA. Er zijn immers andere linkse partijen met overeenkomstige idealen. "Ook de Partij voor de Dieren, de SP en BIJ1 kunnen lokaal belangrijke partners zijn", aldus Jenneke van Pijpen, gemeenteraadslid in Amsterdam. Andere leden wezen er fijntjes op dat Nederland de afgelopen twintig jaar weliswaar door rechtse premiers is geregeerd, maar dat in die periode de PvdA in totaal acht jaar lang in de coalitie heeft gezeten.
Ook bij de PvdA leven zorgen, onder meer over het imago van GroenLinks als partij van het "bakfiets-socialisme". Volgens leden is het lastig campagnevoeren met zo'n verhaal, zeker als de partij de traditionele sociaaldemocratische stemmer weer wil heroveren. Op het podium uitte een lid de eis dat de PvdA alleen naar groene doelen moet werken als ze gepaard gaan "met een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht".
"Waar is de SP?"
Meerdere PvdA-leden vroegen tijdens een gesprek met het partijbestuur: "Waar is de SP?" De socialistische partij is wel benaderd, maar "wil niet met ons mee", aldus PvdA-vicevoorzitter Jopie Nooren.
Ondanks het verzet is er bij de PvdA, net als bij GroenLinks, veel steun voor verdere samenwerking. Vooral om versplintering tegen te gaan en een grote linkse beweging te vormen is het belangrijk om samen te werken, vinden veel sociaaldemocraten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
8 uur geleden