Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

DEN BOSCH (ANP) - GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet. Maar er leven ook zorgen over de steeds innigere linkse samenwerking. Dat werd duidelijk tijdens een gesprek tussen leden van GroenLinks op het partijcongres, dat voor het eerst gehouden werd tegelijk met dat van de PvdA op nagenoeg dezelfde locatie.

"Fundamentele verschillen van mening zijn er eigenlijk niet", zo probeerde fractievoorzitter in de senaat Paul Rosenmöller een van de zorgen bij zijn achterban weg te nemen. Alleen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) "was een issue" in de achterliggende periode. GroenLinks was uit duurzaamheidsoverwegingen tegen maar de senaatsfractie van de PvdA stemde voor. De sociaaldemocraten hadden volgens Rosenmöller dezelfde zorgen maar hebben "een andere afweging" gemaakt.

In een zaaltje waar ruim honderd, veelal kritische leden zich hadden verzameld, werd die bewering met de nodige scepsis ontvangen. Veel van de aanwezige GroenLinksers zijn bang dat de ideologische verschillen met de sociaaldemocraten van de PvdA straks helemaal niet meer zichtbaar zullen zijn. "Wordt groen niet zachtgroen, en rood niet zachtrood?" zo verwoordt een van hen die zorg.

Zeggenschap

Een aantal lokale afdelingen wil zelf zeggenschap houden over wel of geen samenwerking met de PvdA. Er zijn immers andere linkse partijen met overeenkomstige idealen. "Ook de Partij voor de Dieren, de SP en BIJ1 kunnen lokaal belangrijke partners zijn", aldus Jenneke van Pijpen, gemeenteraadslid in Amsterdam. Andere leden wezen er fijntjes op dat Nederland de afgelopen twintig jaar weliswaar door rechtse premiers is geregeerd, maar dat in die periode de PvdA in totaal acht jaar lang in de coalitie heeft gezeten.

Ook bij de PvdA leven zorgen, onder meer over het imago van GroenLinks als partij van het "bakfiets-socialisme". Volgens leden is het lastig campagnevoeren met zo'n verhaal, zeker als de partij de traditionele sociaaldemocratische stemmer weer wil heroveren. Op het podium uitte een lid de eis dat de PvdA alleen naar groene doelen moet werken als ze gepaard gaan "met een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht".

"Waar is de SP?"

Meerdere PvdA-leden vroegen tijdens een gesprek met het partijbestuur: "Waar is de SP?" De socialistische partij is wel benaderd, maar "wil niet met ons mee", aldus PvdA-vicevoorzitter Jopie Nooren.

Ondanks het verzet is er bij de PvdA, net als bij GroenLinks, veel steun voor verdere samenwerking. Vooral om versplintering tegen te gaan en een grote linkse beweging te vormen is het belangrijk om samen te werken, vinden veel sociaaldemocraten.

Meer uit Politiek

Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.

58 seconden geleden
Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

21 uur geleden
GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

2 dagen geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

3 dagen geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

3 dagen geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

3 dagen geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

3 dagen geleden