Linkse partijen willen snel debat met Plasterk over formatie
DEN HAAG (ANP) - De linkse partijen in de Tweede Kamer willen snel een debat met informateur Ronald Plasterk over de stand van zaken in de kabinetsformatie. GroenLinks-PvdA dient daartoe woensdag een verzoek in dat gesteund wordt door in ieder geval SP, Volt, DENK en de Partij voor de Dieren.
"Meer bezig met een ander de schuld geven dan problemen oplossen", reageert partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA op het berichtenplatform X. "Problemen kunnen niet blijven wachten op formatie. Nederland verdient leiderschap en oplossingen. Zo snel mogelijk debat om te bepalen hoe nu verder."
Wat Volt-voorman Laurens Dassen betreft is het "experiment" met de PVV aan het stuur van de kabinetsformatie zo snel mogelijk voorbij. "Wilders propageert al twintig jaar levensgevaarlijke ideeën en belooft nepoplossingen die niet te betalen zijn. Tijd voor een andere formatiekoers."
Delen met kamer
SP-leider Jimmy Dijk wil dat "alle cijfers over de overheidsfinanciën die bij de formatie op tafel lagen" met de hele Kamer worden gedeeld. "Maak duidelijk wat er op tafel lag, hoe het ervoor staat, waarover gesproken werd en doe niet aan geheimhouding van deze cijfers en informatie."
Stephan van Baarle van DENK vindt de gang van zaken "totaal onnavolgbaar". Daarom vindt ook hij het tijd voor een debat. Wel merkt Van Baarle op dat een kabinet met Wilders niet snel genoeg kan stranden wat zijn partij betreft. Hij vindt het "al erg genoeg" dat andere partijen hem als "een serieuze gesprekspartner hebben gezien".
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Nederland vraagt de Europese Commissie om onsamenhangende of overlappende digitale wetgeving te versimpelen. Samen met acht andere EU-landen, waaronder België en Duitsland, roept het kabinet de Commissie op om met bedrijven te overleggen om knelpunten in bestaande en aankomende digitale wetgeving te identificeren.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) neemt de oproep van een Kamermeerderheid om niet in te stemmen met het EU-Mercosur-handelsverdrag "zeer serieus". Maar zij wil het verdrag, waar vrijdag een akkoord over is gesloten, eerst bestuderen en bespreken met haar collega's in het kabinet, voordat zij een besluit neemt. "Dit raakt meerdere ministeries."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland moet zich beter verdedigen tegen militaire dreigingen, maar ook mogelijke aanvallen op belangrijke infrastructuur als internet- en stroomkabels. Volgens defensieminister Ruben Brekelmans is dit nodig omdat we "niet in een oorlog, maar ook niet in een vredessituatie" leven. "We hebben dagelijks te maken met hybride aanvallen, bijvoorbeeld cyber. Maar ook sabotage, spionage. Daar moeten we onszelf beter tegen verweren."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil volgend jaar 478.000 vliegbewegingen toestaan op Schiphol. Daarmee accepteert het dat het aantal omwonenden met ernstige geluidshinder door vliegverkeer, voorlopig minder daalt dan de afgesproken 20 procent.
6 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De rechtbank in Groningen heeft een 16-jarige jongen uit die stad veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf van 80 uur, omdat hij vorig jaar politicus Thierry Baudet met een bierfles op zijn hoofd had geslagen. De celstraf bedraagt 109 dagen waarvan 90 voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Omdat de jongen al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij met deze straf niet terug naar de jeugdgevangenis.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en de onderhandelende oppositiepartijen zijn nog niet tot een akkoord gekomen om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Nadat de regeringscoalitie een voorstel had gedaan om het verzachten van de bezuinigingen te betalen, kwam het oppositieverbond met een tegenvoorstel. Volgens JA21-leider Joost Eerdmans zit er nog verschil tussen die twee dekkingsvoorstellen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een zeer kritisch advies van de Raad van State over het beoogde nieuwe stelsel om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3), stelt het kabinet voor een lastig "dilemma". Dat zei staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) voor aanvang van de ministerraad. Hij denkt nog na over een oplossing. "Maar op dit moment heb ik daar gewoon echt geen beeld bij", gaf hij toe.
10 uur geleden