
Linkse partijen willen geld voor hogere lonen in kinderopvang
DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen een verhoging van de lonen in de kinderopvang met 5 procent. Om dat al volgend jaar mogelijk te maken, willen zij de kinderopvangtoeslag voor ouders met 175 miljoen euro ophogen. De partijen doen dat voorstel bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De linkse partijen sluiten zich daarmee aan bij een oproep van werkgevers, werknemers en ouders in de kinderopvang om via de toeslag meer financiële ruimte te creëren. Ook deze branche kampt met grote personeelstekorten. De opvangorganisaties hebben beloofd dat het extra geld uitsluitend naar hogere lonen gaat.
PvdA en GroenLinks willen daarnaast voorkomen dat de kinderopvang voor ouders onbetaalbaar wordt doordat de gestegen kosten voor huur en energie worden doorberekend in hogere tarieven. Dat kan door de jaarlijkse inflatiecorrectie op de vergoedingstarieven naar voren te halen. Dat kost eenmalig 65 miljoen euro, zo rekenen de partijen voor.
Voordelen
"Naar de kinderopvang gaan is goed voor zowel de ontwikkeling van het kind, als voor de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt en haar financiële onafhankelijkheid", zegt PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann. Er moet wat haar betreft snel geld bij, "om te voorkomen dat ouders met een kleinere portemonnee de dupe worden".
Goede kinderopvang is daarnaast "de sleutel om het personeelstekort op de arbeidsmarkt op te lossen", zegt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug. "Eén pedagogisch medewerker zorgt ervoor dat zes tot tien ouders aan het werk kunnen gaan. Daarom is het belangrijk dat het kabinet deze extra stappen zet."
Het geld dat nodig is voor dit "noodplan" voor de kinderopvang, kan volgens de linkse partijen worden vrijgemaakt uit de middelen die het kabinet al beschikbaar heeft gesteld om de gestegen energiekosten in de (semi-)collectieve sector te compenseren. Daar is in de najaarsnota 1,5 miljard euro voor gereserveerd.
Meer uit Politiek
ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.
1 dag geledenASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".
1 dag geleden