
Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers
DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.
De bewindsvrouw stelt voor om de Mediawet te veranderen om streamingbedrijven te verplichten geld uit te geven aan Nederlandse producties. Ze wil dat 4,5 procent van hun jaaromzet hieraan wordt besteed. Het kabinet geeft jaarlijks al 150 miljoen euro uit aan Nederlandse films, series en documentaires en wil er op deze manier voor zorgen dat bedrijven zelf ook een bijdrage leveren. Het voorstel levert naar schatting 40 miljoen euro extra op per jaar.
GroenLinks en PvdA willen dat dit bedrag grotendeels bij onafhankelijke Nederlandse producenten belandt. Mohammed Mohandis (PvdA) overweegt zelfs tegen het wetsvoorstel te stemmen als hierin niet wordt opgenomen dat een vast percentage bij Nederlandse producenten belandt. "Dan stelt deze wet niets voor." SP vindt het ook een goed idee om dit te regelen en D66 staat er open voor. Uslu wil ook dat een vast percentage naar onafhankelijke producenten gaat. Dit wilde de staatssecretaris aanvankelijk niet wettelijk vastleggen, maar ze staat positief tegenover het voorstel om dat toch te doen.
Oneerlijk
"Dit begint erg te lijken op een verkapte subsidiemaatregel voor de sector", bekritiseert Pim van Strien van de VVD. Hij vindt het oneerlijk als streamingbedrijven niet zelf mogen bepalen hoe ze geld steken in Nederlandse producties. De staatssecretaris trekt volgens hem "een bepaald soort content voor een bepaalde groep makers" voor als een vast percentage naar onafhankelijke producenten gaat.
Uslu spreekt ook van een Nederlandse productie als er bijvoorbeeld een Engelstalige verfilming wordt gemaakt van het dagboek van Anne Frank. Want de basis is een Nederlands boek en het gaat over de geschiedenis van het land. Martin Bosma (PVV) en Lucille Werner (CDA) eisen dat het geld alleen naar producties gaat waarin Nederlands of Fries wordt gesproken.
Werner wil bovendien dat het geld niet alleen naar films, series en documentaires gaat, maar ook naar andere genres. Ze denkt aan comedy, reality-tv, nieuws en actualiteiten. Uslu ziet dat niet zitten. Zij denkt dat zulke programma's toch wel worden gemaakt zonder financiële stimulans.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De huurtoeslag gaat dit jaar voor een totaal van ongeveer 100 miljoen euro omhoog, en volgend jaar voor ongeveer 900 miljoen euro. Dat staat in de voorjaarsnota waarover de coalitie woensdag een akkoord sloot en die vrijdag naar buiten is gebracht. PVV-leider Geert Wilders sprak deze week over een "boodschappenbonus", omdat mensen meer geld zouden overhouden voor de boodschappen.
1 dag geleden