Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.

De bewindsvrouw stelt voor om de Mediawet te veranderen om streamingbedrijven te verplichten geld uit te geven aan Nederlandse producties. Ze wil dat 4,5 procent van hun jaaromzet hieraan wordt besteed. Het kabinet geeft jaarlijks al 150 miljoen euro uit aan Nederlandse films, series en documentaires en wil er op deze manier voor zorgen dat bedrijven zelf ook een bijdrage leveren. Het voorstel levert naar schatting 40 miljoen euro extra op per jaar.

GroenLinks en PvdA willen dat dit bedrag grotendeels bij onafhankelijke Nederlandse producenten belandt. Mohammed Mohandis (PvdA) overweegt zelfs tegen het wetsvoorstel te stemmen als hierin niet wordt opgenomen dat een vast percentage bij Nederlandse producenten belandt. "Dan stelt deze wet niets voor." SP vindt het ook een goed idee om dit te regelen en D66 staat er open voor. Uslu wil ook dat een vast percentage naar onafhankelijke producenten gaat. Dit wilde de staatssecretaris aanvankelijk niet wettelijk vastleggen, maar ze staat positief tegenover het voorstel om dat toch te doen.

Oneerlijk

"Dit begint erg te lijken op een verkapte subsidiemaatregel voor de sector", bekritiseert Pim van Strien van de VVD. Hij vindt het oneerlijk als streamingbedrijven niet zelf mogen bepalen hoe ze geld steken in Nederlandse producties. De staatssecretaris trekt volgens hem "een bepaald soort content voor een bepaalde groep makers" voor als een vast percentage naar onafhankelijke producenten gaat.

Uslu spreekt ook van een Nederlandse productie als er bijvoorbeeld een Engelstalige verfilming wordt gemaakt van het dagboek van Anne Frank. Want de basis is een Nederlands boek en het gaat over de geschiedenis van het land. Martin Bosma (PVV) en Lucille Werner (CDA) eisen dat het geld alleen naar producties gaat waarin Nederlands of Fries wordt gesproken.

Werner wil bovendien dat het geld niet alleen naar films, series en documentaires gaat, maar ook naar andere genres. Ze denkt aan comedy, reality-tv, nieuws en actualiteiten. Uslu ziet dat niet zitten. Zij denkt dat zulke programma's toch wel worden gemaakt zonder financiële stimulans.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

9 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

10 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

1 dag geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden