Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse partijen kraken 'klimaatoptimisme' van demissionaire kabinet

Linkse partijen kraken 'klimaatoptimisme' van demissionaire kabinet

DEN HAAG (ANP) - De linkse partijen hebben geen goed woord over voor de Klimaatnota van het demissionaire kabinet. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) stelt daarin dat de doelen uit de Klimaatwet bijna binnen bereik zijn, terwijl de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwen dat daarvoor snel veel meer maatregelen nodig zijn.

"Schaamteloos", oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "De Raad van State maakt gehakt van het klimaatbeleid, en terecht." Nederland heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Met het huidige beleid wordt dat, zelfs als alles meezit, niet gehaald.

Klaver heeft er weinig vertrouwen in dat een nieuw kabinet, met dezelfde partijen als de afgelopen vier jaar, straks wél zal doen wat nodig is. Het optimisme daarover van Yeşilgöz maakt op Klaver weinig indruk. "Je hebt luie optimisten. Dat zijn mensen die denken: het zal allemaal wel goed komen. Maar het komt niet vanzelf goed, daar moet je heel hard voor werken."

Snel resultaten

Volgens PvdA'er Joris Thijssen moeten "alle alarmbellen afgaan". Hij noemt het positieve verhaal van Yeşilgöz "ongelofelijk". Er zijn volgens hem "eindeloos veel plannen" waarmee wel snel resultaten behaald kunnen worden. "Maar dan moet er wel een kabinet zitten dat niet alleen praat over het belang van klimaatverandering, maar dat ook omzet in daden."

Ook Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het optimisme van het kabinet onterecht. "Want alle feiten tonen aan dat we er helemaal niet bijna zijn", zegt zij. "De Raad van State zegt nu: de klimaatdoelen van 2030 zijn volledig uit zicht."

Belangrijk is ook dat het kabinet op korte termijn moet ingrijpen, aldus Teunissen. "Het kabinet haalt bewust het Urgenda-vonnis niet. En dat is je bewust niet aan de rechtsstaat houden." Als daar te lang mee wordt gewacht, dan zullen de kosten van klimaatrampen alleen maar hoger zijn, waarschuwt de politica.

Meer uit Binnenland

14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

10 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

14 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

15 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

17 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

18 uur geleden