Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse partijen kraken 'klimaatoptimisme' van demissionaire kabinet

Linkse partijen kraken 'klimaatoptimisme' van demissionaire kabinet

DEN HAAG (ANP) - De linkse partijen hebben geen goed woord over voor de Klimaatnota van het demissionaire kabinet. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) stelt daarin dat de doelen uit de Klimaatwet bijna binnen bereik zijn, terwijl de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwen dat daarvoor snel veel meer maatregelen nodig zijn.

"Schaamteloos", oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "De Raad van State maakt gehakt van het klimaatbeleid, en terecht." Nederland heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990. Met het huidige beleid wordt dat, zelfs als alles meezit, niet gehaald.

Klaver heeft er weinig vertrouwen in dat een nieuw kabinet, met dezelfde partijen als de afgelopen vier jaar, straks wél zal doen wat nodig is. Het optimisme daarover van Yeşilgöz maakt op Klaver weinig indruk. "Je hebt luie optimisten. Dat zijn mensen die denken: het zal allemaal wel goed komen. Maar het komt niet vanzelf goed, daar moet je heel hard voor werken."

Snel resultaten

Volgens PvdA'er Joris Thijssen moeten "alle alarmbellen afgaan". Hij noemt het positieve verhaal van Yeşilgöz "ongelofelijk". Er zijn volgens hem "eindeloos veel plannen" waarmee wel snel resultaten behaald kunnen worden. "Maar dan moet er wel een kabinet zitten dat niet alleen praat over het belang van klimaatverandering, maar dat ook omzet in daden."

Ook Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het optimisme van het kabinet onterecht. "Want alle feiten tonen aan dat we er helemaal niet bijna zijn", zegt zij. "De Raad van State zegt nu: de klimaatdoelen van 2030 zijn volledig uit zicht."

Belangrijk is ook dat het kabinet op korte termijn moet ingrijpen, aldus Teunissen. "Het kabinet haalt bewust het Urgenda-vonnis niet. En dat is je bewust niet aan de rechtsstaat houden." Als daar te lang mee wordt gewacht, dan zullen de kosten van klimaatrampen alleen maar hoger zijn, waarschuwt de politica.

Meer uit Binnenland

Organisaties: compensatie natuur Maasvlakte II onvoldoende

DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".

1 uur geleden
Politie onderzoekt mogelijke ontvoering kind in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.

3 uur geleden
Gemeenten stellen afspraken over signaleren schulden uit om geld

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.

3 uur geleden
Optreden Bob Vylan in Paradiso gaat niet door

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.

3 uur geleden
Bijna 1500 inschrijvers verschijnen niet aan start Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.

5 uur geleden
Nederland wil dat onderhandeling met VS inzet van Brussel blijft

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."

7 uur geleden
Geestelijke gezondheidszorg bezorgd over drukte door ADHD-toename

UTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.

7 uur geleden