Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse partijen komen met wetsvoorstel voor vermogensbelasting

Linkse partijen komen met wetsvoorstel voor vermogensbelasting

DEN HAAG (ANP) - PvdA, GroenLinks en SP komen met een eigen wetsvoorstel voor wat zij "een eerlijke vermogensbelasting" noemen. De linkse oppositiepartijen willen een zogenoemde progressieve heffing: hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting erover moet worden betaald.

Normale spaarders worden volgens de partijen ontzien, doordat de heffing pas van toepassing is op vermogens vanaf 100.000 euro, of 200.000 euro voor tweeverdieners. Over de waarde van de eigen woning hoeft geen vermogensbelasting te worden betaald.

Wie tussen de 100.000 en 500.000 euro aan bijvoorbeeld spaargeld of beleggingen bezit, gaat daar in het voorstel 1 procent belasting over betalen. Dat loopt geleidelijk op tot 5 procent voor vermogens boven de 5 miljoen euro. Het voorstel moet helpen de vermogensongelijkheid te verkleinen, en ervoor zorgen dat de allerrijksten "een eerlijke bijdrage" betalen aan de collectieve voorzieningen.

Verkleint ongelijkheid

"Mensen die keihard werken betalen zich blauw aan belasting, terwijl grote vermogens nauwelijks belast worden", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Dat is oneerlijk en moet anders. Het invoeren van een progressieve vermogensbelasting is sociaal en verkleint de ongelijkheid."

De initiatiefnemers wijzen erop dat de Hoge Raad onlangs een streep zette door de manier waarop vermogens boven de 50.000 euro de afgelopen tijd werden belast. Er werd belasting geheven over een vast rendement, dat evenwel met de lage rente van de laatste jaren zeker door spaarders niet kon worden behaald.

Het kabinet wil een nieuwe heffing op het daadwerkelijke rendement, maar die zal er niet eerder zijn dan in 2025. "Als wij niets doen dreigen mensen die al veel geld hebben en slapend rijk worden dus helemaal niets bij te dragen aan onze samenleving, terwijl de lasten voor gewone mensen toenemen", zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya."Dat willen wij voorkomen."

Volgens GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug dreigt de vermogensongelijkheid de komende jaren alleen maar groter te worden. "We moeten breken met dit beleid en vermogens op een eerlijke manier belasten." De partijen kiezen ervoor het vermogen zelf te belasten en niet het al dan niet fictieve rendement.

Meer uit Binnenland

Arrestaties bij mogelijk drugslab in Overdinkel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

11 minuten geleden
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

21 minuten geleden
Man met fetisj hoort OM 4 jaar cel eisen voor kinderporno en ontucht

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

24 minuten geleden
Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

41 minuten geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

46 minuten geleden
Halsema: OM kijkt of uitspraak comedian over Wilders strafbaar is

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

54 minuten geleden
Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

59 minuten geleden