Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Linkse partij wint verkiezingen Kosovo

Linkse partij wint verkiezingen Kosovo

PRISTINA (ANP/RTR/DPA/AFP) - Een linkse populistische partij stevent af op een verkiezingsoverwinning in Kosovo. De verkiezingszege van de Vetevendosje-partij kan druk zetten op de toch al moeizame verhoudingen met het aangrenzende Servië. Servië en circa honderd landen, inclusief Rusland, China en vijf EU-landen, beschouwen Kosovo nog steeds als onderdeel van Servië.

De Vetevendosje-partij stond nadat bijna de volledige uitslag bekend was op 48 procent van de stemmen. De partij zou daarmee het verkiezingsresultaat uit 2019 bijna verdubbelen. Aanhangers van Vetevendosje vierden de overwinning alvast in hoofdstad Pristina, waar vuurwerk werd afgestoken en mensen zich verzamelden op een groot plein.

Partijleider Albin Kurti, die vorig jaar vijf maanden lang diende als premier van Kosovo, kreeg de afgelopen tijd veel steun door te beloven de wijdverbreide corruptie in het land aan te pakken. Daarnaast heeft hij toegezegd dat hij geen concessies zal doen aan Servië, dat de controle over het bijna 2 miljoen inwoners tellende Kosovo in 1999 verloor na hevige bombardementen door de NAVO.

Servië weigert nog altijd de Kosovaarse onafhankelijkheid te erkennen en is bezorgd om de Servische etnische minderheid in Kosovo. De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn er na jaren vooralsnog niet in geslaagd om ervoor te zorgen dat de twee een compromis bereiken zodat Kosovo lid kan worden van de Verenigde Naties en de NAVO.

Vetevendosje laat de andere partijen in de voorlopige uitslagen ver achter zich. De tweede en derde partij, de PDK en LDK, staan op respectievelijk 17 en 13 procent van de stemmen. Ze hebben hun nederlaag al toegegeven. Afzwaaiend premier Avdullah Hoti van de LDK beloofde in het parlement op een "constructieve" manier oppositie te zullen voeren.

Meer uit Buitenland

VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

1 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

1 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

2 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

3 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

4 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

5 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

6 uur geleden